Lokalni izbori 2024 | Denis Bećirović sa suprugom glasao u Tuzli

0
Radiosarajevo.ba
Lokalni izbori 2024 | Denis Bećirović sa suprugom glasao u Tuzli

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović jutros je glasao u Tuzli, zajedno sa suprugom Mirelom.

"Obavio sam građansku dužnost i glasao na lokalnim izborima. Izbori su momenat u kojem građani slobodno i demokratski biraju kandidate koje smatraju da će ih najbolje predstavljati.

Ne zaboravimo, biračko pravo je temeljno političko i ustavno pravo državljana Bosne i Hercegovine da biraju svoje predstavnike", naveo je Bećirović.

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Osigurani antibiotici i vakcine protiv tetanusa

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju, 6. oktobra, biraju novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko.

Za zastupničke pozicije se bori više od 26.000 kandidata dok je za načelnike i gradonačelnike kandidaturu istaknulo 386 osoba iz 110 političkih stranaka i 58 koalicija.

Birališta za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini otvorena su u 7 sati, a priliku da ostvare biračko pravo građani će imati do 19 sati, do kada mogu birati općinske načelnike i članove općinskih vijeća, te gradonačelnike.

Lokalni izbori održavaju se svake četiri godine i uključuju izbor općinskih načelnika i gradonačelnika koji su odgovorni za vođenje općinske, odnosno gradske administracije te implementaciju odluka lokalnog vijeća koje čine zakonodavno tijelo na tom nivou vlasti. 

Lokalni izbori neće biti održani u općinama koje su pogođene poplavama, konačnu odluku je donijela Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u subotu, 5. oktobra.

Izbori neće biti održani u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije

Podijeli članak