Kupci šokirani: Preko 40 kg kokaina pronađeno u isporukama banana francuskim supermarketima

0
Radiosarajevo.ba
Kupci šokirani: Preko 40 kg kokaina pronađeno u isporukama banana francuskim supermarketima

Desetine kilograma kokaina pronađeno je u isporukama banana u četiri prodavnice francuskog lanca supermarketa, a policija nije sigurna ko je bio primalac.

Osoblje filijala Grand Frais u regiji Bourgogne-Franche-Comté u istočnoj Francuskoj bilo je zaprepašteno kada je pronašlo između 40 i 50 kg droge skrivene ispod paleta s bananama i željelo je uvjeriti kupce da kokain nije došao u kontakt sa voćem.

Sada detektivi pokušavaju da razriješe misteriju kako je droga, za koju se vjeruje da potječe iz Kolumbije, našla u paletama i – što je još važnije – kome je bila namijenjena.

Potpisani sporazumi za infrastrukturne projekte u BiH: Pogledajte koliko je novca izdvojeno

Olivier Caracotch, javni tužilac za Dijon, u Burgundiji, rekao je da je 10 kg kokaina pronađeno u isporuci voća u prodavnici Grand Frais u Beauneu. Između 10 kg i 12 kg pronađeno je u sličnim isporukama u tri druge trgovine.

Glasnogovornik Grand Frais-a je rekao: "Blisko sarađujemo s policijom kako bismo osigurali da istraga teče neometano i da su naše osoblje i klijenti sigurni". U supermarketu su odbili dati dodatne informacije. Čini se da su banane plod izbora za južnoameričke trgovce drogom, nakon zapljene brojnih pošiljki kokaina u Evropi. Većina kokaina potječe iz Kolumbije.

MUP KS u akciji: Zaplijenjena velika količina droge, uhapšen 31-godišnjak

U julu su psi tragači pronašli 6.000 kg kokaina u vrijednosti od oko 173 miliona funti skrivenog u pošiljci banana u Ekvadoru koja je bila namijenjena Njemačkoj. U augustu su carinski agenti u gradu Solunu na sjeveru Grčke otkrili oko 93 kg kokaina u brodu iz Ekvadora koji je prevozio banane.

U maju je oko 250 kg kokaina pronađeno skriveno u kutijama za banane u skladištu zaliha u Colmaru u istočnoj Francuskoj. Policija je u pošiljci pronašla i GPS uređaj za praćenje. Detektivi su vjerovali da je droga trebala biti isporučena u Njemačku, ali je greškom poslata u Francusku.

U martu su bugarski carinski službenici zaplijenili 170 kg kokaina s broda koji je prevozio banane u Evropu iz Ekvadora, dok su mjesec dana ranije britanski zvaničnici rekli da su pronašli 5,7 tona kokaina u sličnoj pošiljci, što je najveća uhićenja droge klase A u Velikoj Britaniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak