Krizni štab Ministarstva zdravstva KS s novinarima podijelio lijepe vijesti

Radiosarajevo.ba
Krizni štab Ministarstva zdravstva KS s novinarima podijelio lijepe vijesti

Situacija se u Kantonu Sarajevo poboljšava. To je u ovom trenutku najvažnija informacija, potvrđeno je na današnjoj konkrenciji za medije Vlade i Kriznog štaba Kantona Sarajevo

"U Kantonu Sarajevo je potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega njih osam ili 66,67 posto pripada porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije. Ovo su rezultati testiranja 198 uzoraka prikupljenih od 14. do 16. augusta ove godine, ali su analizirani u protekla 24 sata", dodala je prof.dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, koja je podvukla da u protekla 24 sata nisu zabilježeni smrtni slučajevi od COVID-19.

Podsjetimo, ovo su rezultati testiranja 198 uzoraka prikupljenih od 14. do 16. augusta ove godine, ali su analizirani u protekla 24 sata.

"Tokom jučerašnjeg dana evidentiran je oporavak 52 osobe, čime je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 921, što je smanjenje za oko 33 posto slučajeva u odnosu na prije 13 dana", podvukla je Pilav.

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nalaze se 52 osobe, dok jedan pacijent koristi potporu respiratora pri disanju.

Prema podacima Zavoda, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije koronavirusa evidentirana zaraza ovim virusom kod 3.413 osoba, dok su ukupno oporavljene 2.432 osobe.

Ona je odgovorila i o aktivnosti u vezi novog izolatorija u Kantonu Sarajevo.

"O izolatoriju smo već nekoliko puta odgovarali. Te aktivnosti su u toku, a Vlada KS donosi tu vrstu odluke i može se formiranje izolatorija očekivati uskoro", dodala je prof. dr. Pilav.

O aktuelnoj situaciji u Kantonu Sarajevo govorila je i dr. Amra Junuzović-Kaljić, pedijatrica u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i član Kriznog štaba KS.

"Posebno moramo voditi računa o djeci koja su hronično bolesna i koja imaju bolesti maligniteta i srčane probleme. Uglavnom, to su blage kliničke slike kod djece do 18 godina. Kod njih se javlja blaža temperautra, kašalj i malaksavost", dodala je dr. Amra Junuzović-Kaljić.

Teže kliničke slike su se pojavljivale u KS-u, gdje su se javljale upale pluća.

"Srećom, nije bilo nikakvih komplikacija. Kod osoba mlaih od 18 godina u KS-u u vrijeme pandemije koronavirusa nismo zabilježili smrtne ishode", podvukla je dr. Amra Junuzović-Kaljić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak