Konferencija "Genocid u Srebrenici" u Sarajevu: Istinu uvrstiti u udžbenike!

1
AA

Sutkinja Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) poručila je na konferenciji održanoj danas u Sarajevu kako je krucijalno da buduće generacije znaju istinu o prošlosti kako bi bili svjesni značaja prevencije sličnih događanja u budućnosti.

Javna Ustanova "Fond Memorijala Kantona Sarajevo", u saradnji sa Programom Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MKSJ) u Hagu i Centrom za postkonfiiktna istraživanja, organizirala je poludnevnu konferenciju "Genocid u Srebrenici: Od sudnice do učionice. Činjenice utvrđene pred Tribunalom / Mehanizmom i njihovo korištenje u obrazovanju."

Podsjetivši da je jučer obilježena 28. godišnjica genocida u Srebrenici, Santana je ponovila solidarnost sa porodicama žrtava genocida.

Održan sajam srednjih škola u Sarajevu: Pogledajte impresije i zanimljivosti s manifestacije

Naglasila je značaj očuvanja istine naspram pokušaja negiranja genocida.

Ona je podsjetila na presude internacionalnog suda kazavši kako "još jednom ponavljam ovdje da je počinjen genocid".

AA: Konferencija "Genocid u Srebrenici: Od sudnice do učionice. Činjenice utvrđene pred Tribunalom / Mehanizmom i njihovo korištenje u obrazovanju"

"Krucijalno je da buduće generacije razumiju kompleksnost sukoba devedesetih i da znaju istinu o tome šta se dogodilo. Moraju biti svjesni ljudskih priča iza statistika i moraju biti svjesni značaja prevencije sličnih događanja u budućnosti. U tome veoma značajnu ulogu imaju materijali Mehanizma, koji podrazumijevaju precizne i opsežne elemente poput iskaza svjedoka. Edukatori moraju biti svjesni značaja razvijanja kritičkog mišljenja kod učenika u potrazi za istinom. Inkorporiranjem ovih materijala u obrazovni sistem uveliko će pomoći budućim generacijama razumijevanje svih dešavanja iz novije historije region", pojasnila je Santana.

Jednim od ključnih prioriteta svoga predsjedavanja Mehanizmom ocijenila je i nastojanje da materijali Haškog tribunala i Mehanizma budu dostupniji za izučavanje.

Kada Hotić, ispred Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe" je podsjetila da je ona samo jedna od preživjelih i jedna od boraca za istinu i pravdu.

Podsjetivši na presudu bivšim visokopozicioniranim dužnosnicima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Hotić je kazala kako je time jasno da je Srbija izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu je, kako je kazala, bila prihvatanje ideje Slobodana Miloševića da se zagadi i uništi jedna livada puna cvijeća, kakva je Bosna i Hercegovina i da ona nestane.

"Nadam se da će se u obrazovni sistem uvesti istina o Srebrenici, kako bi vratili Bosni i Hercegovini onu ljepotu koju smo imali prije. Nisu narodi krivi, krive su pogrešne politike i pogrešne vođe", kazala je Hotić.

AA: Konferencija "Genocid u Srebrenici: Od sudnice do učionice. Činjenice utvrđene pred Tribunalom / Mehanizmom i njihovo korištenje u obrazovanju"

Izrazila je nadu da će se u školskim udžbenicima u sažetku naći prava istina o Srebrenici, kako bi buduće generacije mogle da spriječe slično zlo u budućnosti.

U sklopu Konferencije planirano je i potpisivanje Sporazuma o saradnji između JU "Fonda Memorijala Kantona Sarajevo", Centra za postkonfliktna istraživanja i Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak