Konaković se obrušio na Izetbegovića i Komšića: Licemjerni su vam napadi, sve ste ovo vi omogućili

24
Radiosarajevo.ba
Konaković se obrušio na Izetbegovića i Komšića: Licemjerni su vam napadi, sve ste ovo vi omogućili

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova naše zemlje i lider stranke Naroda i pravde, koja uz Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine i Našu stranku čini političku koaliciju 'Trojku', nastavio je danas, 21. jula, komentirati poruke koje su na njihovu adresu proteklih dana upućivali Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF). 

Naime, nakon što je objavljena vijest da će policajci iz Srbije doći u našu zemlju - što je poslije otkazano - gdje su trebali raditi zajedno s Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) bosanskohercegovačkog entiteta RS, mnogi su za ovo okrivili Trojku, no Konaković tvrdi da je sve ovo omogućeno zahvaljujući SDA i DF, odnosno liderima ovih stranaka, Bakiru Izetbegoviću i Željki Komšiću.

"Sporazum koji imamo s Vladom Srbije o policijskoj saradnji je potpisan i ratificiran 2010. i 2011. godine. U tom sporazumu ima nekoliko veoma važnih članova koji daju velika prava policijskim strukturama Republike Srbije da zajedno s MUP-om RS sarađuju u brojnim procesima. Sporazum je ratificiran kada su u Predsjedništvu sjedili i Bakir Izetbegović i Željko Komšić, koji ovih dana brutalno napadaju Trojku. Sporazum je ratificiran uz glasanje u oba doma Parlamenta, a, prema međunarodnim propisima, ima veće pravno značenje od samog domaćeg zakonodavstva", ustvrdio je Konaković.

Joe Biden se ponovo oglasio! Već dao podršku osobi koja bi umjesto njega mogla biti kandidat

Sporazum, dalje je nastavio, omogućava saradnju u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, a, između ostalog, govori o zajedničkom obrazovanju, zajedničkim planovima, formiranju zajedničkih timova... 

"Svoj paraf, svoju ruku, svoju potvrdu su dali i Izetbegović i Komšić, koji ovih dana galame, kako galame sve vrijeme otkako su izgubili vlast. Sporazum je dozvolio i tzv. prikrivene istražitelje koji mogu doći iz Srbije i vršljati na prostoru cijele BiH i raditi ono što smo ovim s omogućili SDA, DF i Stranka za BiH", veli Konaković.

Tačno je, dodao je, da je kontakt tačka Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, ali ona ima administrativnu ulogu i ne može zaustavljati procedure koje su garantirane parafom države BiH

"Može se zaustaviti ako se procijeni da je ugrožen suverenitet ili neke drugi interes jedne od zemalja. Ali, za to je potrebna saglasnost unutar Vijeća ministara, glasanje, koje podrazumijeva ruke iz RS-a, a to se (smijeh, op.pr.) nikad neće dogoditi. I sve su to znali Izetbegović i Komšić, pa su ipak isporučili cijeli sistem u ruke onih koji o BiH ne misle kao i mi. Licemjerni su im napadi ovih dana", poručio je bh. ministar vanjskih poslova.

Dodao je još i kako je još uvijek pod dojmom dolaska iz SAD i NATO samita, pa je zaključio:

"Nevjerovatno je kako su BiH skinuli s puta punopravnog članstva u NATO... platili smo skupu cijenu njihovog neznanja, napravili su veliki problem BiH! Uspjeli smo doći do dokumenata koje objašnjavaju kako se ovakve stvari u BiH mogu događati, a direktnu odgovornost za to snose Bakir Izetbegović i Željko Komšić i svi oni koji su pratili njihovu viziju i politiku."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak