Konaković s delegacijom NATO-a: 'Zapadni Balkan je od velike strateške važnosti za Savez'

11
Radiosarajevo.ba

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas, 23. oktobra 2024. godine sa delegacijom NATO-a, koju je predvodio zamjenik pomoćnika generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javier Colomina.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji BiH sa NATO-om te političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji i regiji, kao i značaju organizacije "NATO Partnerskog 360 Simpozija 2024", koji se održava u Sarajevu.

Ministar Konaković se tokom susreta osvrnuo na važnost puta BiH u EU i NATO u kontekstu sigurnosti i stabilnosti zemlje, s naglaskom na integriranje ekonomije i tržišta BiH u Europsku uniju. Ukazao je na važnost jačanja odnosa BiH i NATO-a, posebno imajući u vidu organizaciju "NATO Partnerskog 360 Simpozija 2024" u Sarajevu. Dodao je da je taj odnos vrlo bitan za BiH, koja na taj način ima priliku da bude uključena u razgovore o strategiji i aktivnostima Saveza u regiji. Ukazao je i na kompleksnost ustrojstva BiH, koje omogućava političke blokade u zemlji i usporava naš reformski proces i put u EU i NATO.

Sjednica Skupštine KS: Usvojen Zakon o registru finansijskih obaveza

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Javier Colomina čestitao je BiH na uspješno održanim Lokalnim izborima. Izrazio je nadu da će naša zemlja uspjeti iskoristiti historijsku priliku u procesu euroatlantskih integracija, naglašavajući benefite koje donose reformski procesi na putu u EU i NATO te Plan rasta. Kada je riječ o podršci i prisustvu NATO-a u regiji, istaknuo je da je Zapadni Balkan od velike strateške važnosti za Savez. Poručio je da NATO ostaje posvećen u podršci miru i stabilnosti u BiH te da je naša zemlja sigurna ali da treba napredak.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o značaju produženja mandata EUFOR ALTHEA u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak