Konaković: 'Da mogu, Vulinu bih trajno zabranio ulazak u Bosnu i Hercegovinu'

14
A. S.
Konaković: 'Da mogu, Vulinu bih trajno zabranio ulazak u Bosnu i Hercegovinu'

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin u srijedu, 28. augusta, ponovo je stigao u Bosnu i Hercegovinu. Iako je imao želju da dođe helikopterom iz Srbije, od toga nije bilo ništa. Ovoga puta prisustvovao je obilježavanju krsne slave Općine Pale, ali je stigao u osobnom automobilu. Kao i počekom augustau mjesto kod Čapljine.

Dočekala su ga delekacija iz bh. entiteta RS, političari iz vladajućih stranaka. Prije toga iz Vulinovog ureda poslano je i saopćenje u kojem je navedeno kako Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nije dozvolilo prelet Vulinu i njegovom izaslanstvu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, odakle su nam ranije potvrdili da niko u ovom ministarstvu nije mogao odgovoriti na zahtjev koji je stigao iz Beograda.

UEFA | Crvena zvezda izborila plasman u grupnoj fazi Lige prvaka

Ovo je drugi put u augustu da Aleksandar Vulin nije mogao doći u Bosnu i Hercegovinu helikopterom, jer je zahtjev stigao kasno mimo procedure. 

Vulin se početkom augusta tada trebao pojaviti u Prebilovcima kod Čapljine gdje se obilježava "godišnjica stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu".

Nakon što je obilježio slavu u Palama, Vulin je za mikrofonima brojnih novinarskih ekipa iz Bosne i Hercegovine "osuo paljbu" i imao pitanje za ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

"Što mi zabranjuješ, kad ne možeš da mi zabraniš? Ne znam šta to treba da znači, on meni zabrani – ja dođem. Zna on vrlo dobro da ovo nema veze sa mojom politikom, mojim stavovima, ovo su predizborni razlozi. On i SDA se takmiče ko će da bude veći Bošnjak, veći borac protiv malignog uticaja Srbije, to mi je simpatično", kazao je Aleksandar Vulin.

Iz ureda ministra Konakovića pojasnili zašto Vulinu nije dozvoljen prelet u BiH

Portal Radiosarajevo.ba ponovo je uputio upit Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je Vulin iznio teške optužbe na račun šefa bh. diplomatije.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je ministar Konaković na službenom putu izvan granica Bnaše zemlje, su nam poslali njegov odgovor...

"Ministar Konaković je nekoliko puta rekao da nikad neće staviti svoj potpis na bilo kakvu saglasnost za Vulina. Rekao je i da bi mu, da može, trajno zabranio ulazak u Bosnu i Hercegovinu", odgovor je iz kabineta ministra vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak