Koljeno policajca na vratu bh. poljoprivrednika, ministar Delić tvrdi da je u skladu sa zakonom?!

6
Radiosarajevo.ba
Koljeno policajca na vratu bh. poljoprivrednika, ministar Delić tvrdi da je u skladu sa zakonom?!

Ministar unutarnjih poslova Posavskog kantona Đuro Delić odgovorio je Parlamentu Federacije BiH nakon što je iz Zastupničkog doma, od zastupnika Admira Čavalića, stiglo pitanje o tome što je poduzeto nakon prekomjerne upotrebe sile policajaca prema poljoprivredniku u Odžaku tokom mirnih protesta održanih 4. jula.

"Zanima me je li tokom protesta poljoprivrednika u Odžaku zabilježena prekomjerna upotreba sile od strane nekih policajaca? Konkretno, stavljanjem koljena na vrat jednog od poljoprivrednika – što je vidljivo na jednom od video snimaka dostupnih na društvenim mrežama. Zanima me je li proceduralno dopušteno postupanje 'koljenom na vrat' (koje može izazvati nedostatak kisika u mozgu ozlijeđene osobe)?", postavio je pitanje Čavalić.

Ministar Đuro Delić je odgovorio da je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a PK dala mišljenje o opravdanosti upotrebe sile komandantu policije, u kojem se navodi da je početni izvještaj o upotrebi sile i mišljenje o opravdanosti upotrebe sile, sačinjeno od strane rukovoditelja organizacijske jedinice, dostavljeno pravodobno.

Sprema se gradnja nove brze ceste koja će povezati ovaj dio BiH sa Europskom unijom

"Postupak pravilnosti i zakonitosti upotrebe sredstava prisile proveden je u skladu s člankom 32. Zakona o policijskim službenicima PŽ, te člancima 4., 7. i 9. Pravilnika o upotrebi sile.

Također, iz izvještaja o upotrebi sile, službenih zabilješki i drugih priloga u spisu, vidljivo je da su osigurani svi potrebni elementi za opravdanost upotrebe sile", odgovorio je ministar Đuro Delić.

Inače, lokalni poljoprivrednici su protestuirali u Odžaku u sklopu višegodišnje borbe za državno poljoprivredno zemljište, a protesti su kulminirali nakon što su policajci brutalno savladali jednog poljoprivrednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak