Koliko nas košta podstanarski život države

Radiosarajevo.ba
Koliko nas košta podstanarski život države


Podstanarski život nikada nije jeftin, a kada državne agencije i institucije žive kao podstanari to ne samo da je skupo nego je i apsurdno, s obzirom da mnogi objekte u javnom vlasništvu država za male pare daje udruženjima, strankama i privatnicima.

Godišnji trošak - 220 miliona KM

Država BiH je u posljednjih deset godina potrošila preko 220 miliona KM na zakupnine poslovnih prostora. Na smještaj državnih institucija i agencija samo za prošlu godinu, iz budžeta je izdvojeno 32 miliona KM, piše u petak Slobodna Evropa.

Veliku potrošnju novca na zakupnine hronično prati i netransparentnost odabira poslovnih procedura, upozorava glavni državni revizor Milenko Šego.

"Mi smo sugerirali da bi bilo neophodno da postoji institucija jedna u izvršnoj vlasti koja bi se sustavno bavila problemima zakupa poslovnog prostora za potrebe institucija BiH. Ona ne postoji, a ako imamo u vidu činjenicu da Zakonom o javnim nabavkama nije precizirano da se ide na tendere, institucije to maksimalno i koriste takvu jednu odredbu", kazao je Šego.

Posljednjih godina su državni zastupnici tražili od Vijeća ministara da ovaj problem sistematski riješi, ali nikakvog pomaka nije bilo.


Lični interesi

Zamjenik ministra finansija Fuad Kasumović tvrdi kako mnogi političari imaju interes da zajedničke institucije budu pod kirijom.

"Radi se sigurno o nekim privatnim, ličnim interesima, jer ne vidim nikakvog razloga da tim sredstvima kojima za jednu godinu platimo kirije možemo riješiti sve probleme. Ovako je dozvoljeno pojedincima da zaključuju ugovore bez ikakvog nadzora, bez ikakve kontrole", ocjenjuje Kasumović, prenosi Slobodna Evropa.

Ono što posebno zabrinjava, dodaje Kasumović, je veliki broj poslovnih prostora u vlasništvu države koje godinama besplatno koriste razna udruženja, savezi, privatnici i političke partije.

"Nemoguće je da država ima stotine i stotine miliona vrijedne objekte po čitavoj BiH, a da ni jedan nivo vlasti nema ni jednu marku prihoda od rente toga, a znamo da je u tim objektima uvijek neko. To je posao za tužilaštva", kaže zamjenik ministra finansija.

Stanje je isto i na nižim nivoima vlasti. Iako je izgradnja zgrade vlade RS i ostalih pratećih objekata koštala više od 300 miliona KM, za smještaj institucija ovog entiteta prošle godine je potrošeno pet miliona KM. Veći izdaci iz budžeta očekuju se i ove godine.

"Ne samo da je više za 200 hiljada, nego je više za milion i po od 2006. Godine kada je krenula ideja vladajućeg SNSD-a da se ide u kupovinu poslovnih prostora za potrebe institucija unutar RS kako se ne bi plaćali zakupi od nekih miliona maraka. I dolazi do apsurda da se desetine miliona KM, pa čak mislim i više od 100 miliona KM za kupovinu poslovnih prostora po abnormalnim cijenama, a da stavka za zakup u budžetu RS, ne samo da nije ukinuta tj. nije pala nego je još i veća nego što je bila prije nekoliko godina. To samo pokazuje ustvari jedno potpuno neodgovorno, bahato, nekontrolisano ponašanje vlasti", smatra Branislav Borenović, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a.


Vlada kiriju plaća partiji

Najbizarniji je slučaj Vlada Federacije BiH, koja kao vrhovno izvršno tijelo jednog entiteta,  svakog mjeseca plaća oko 40 hiljada maraka kirije jednoj političkoj stranci, SDP-u BiH, koja je vlasnik zgrade nekadašnjeg Centralnog Komiteta u Sarajevu, dok je većina ministarstava na drugim lokacijama. Vlada ima svoju zgradu i u Mostaru, ali i federalna ministarstva na tri različite adrese koje plaća.

Prema revizorskim izvještajima iz budžeta FBiH se za najam imovine i opreme godišnje se potroši oko 5 miliona KM. Istovremeno, nadležne službe još uvijek nisu popisale sve nekretnine kojima Federacija raspolaže.

Na kraju treba podsjetiti da su mnoge od postojećih institucija za čiji se smještaj izdvajaju ogromna sredstva upravo rekorderi po svojoj neefikasnosti. Komisija za koncesije BiH koja je formirana krajem 2002. iz budžeta je uspjela da potroši milione maraka uglavnom na plate, zakup prostora i naknade, iako bi se o rezultatima rada ove ali i ostalih sličnih institucija i agencija dalo raspravljati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak