Klub Bošnjaka u Domu naroda PSBiH: "Ustavni sud je crvena linija koja se ne smije preći"

2
Radiosarajevo.ba
Klub Bošnjaka u Domu naroda PSBiH: "Ustavni sud je crvena linija koja se ne smije preći"

Nastavak sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je 29. oktobra, najavio je predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović. Rekao je da je s Klubom Bošnjaka dogovorio deblokadu Doma naroda.

Nije precizirao način na koji će biti riješena sporna tačka dnevnog reda 14. redovne sjednice kojom se po hitnom postupku raspravlja o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH. U međuvremenu je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković povukao Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Vidite, ja ovaj zakon nisam predložio da bih ga povlačio", izjavio je prošle sedmice delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda PSBiH Želimir Nešković.

KCUS se oglasio o smrti 16-godišnje djevojčice

"Ja ću danas povući svoj Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH. Također, moram reći da mi je žao da predstavnici vlasti u RS nakon određenih medijskih istupa, natpisa u brojnim novinama i portalima nijednog momenta nisu stali iza mog prijedloga zakona praktično i za interese srpskog naroda Bosne i Hercegovine i RS-a, a konstantno su im puna usta i RS-a i zaštite srpskog interesa", kazao je jučer Nešković.

Iz Klubа Bošnjaka navode da je odlukа o nastavku sjednice donesena u dogovoru s HDZ-om. Kažu da je pitanje Ustavnog suda crvena linija koja se ne smije preći.

Nakon povlačenja zakona iz hitne procedure: Dragan Čović potvrdio nastavak sjednice Doma naroda

"Zakon o ustavnom sudu BiH neće biti usvojen u Domu naroda, dakle višemjesečna politička borba je urodila plodom. Pitanje Ustavnog suda BiH je politička crvena linija oko koje nema rasprave u smislu usvajanja neustavnog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH", ističe Dženan Đonlagić iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH, prenosi BHRT.

"Ja sam istakao potrebu da očuvamo bošnjačko jedinstvo na tim crvenim linijama i ostali smo na tome. Ovaj mehanizam nam omogućava da kontrolišemo proces od početka do kraja i ako na bilo kojem koraku budemo slagani, mi se vraćamo u 'status quo' dakle zakon je tu gdje jeste, mi napuštamo sjednicu", poručio je Kemal Ademović iz Kluba bošnjačkog naroda DN PSBiH.

Da će Klub bošnjačkog naroda doći na sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 29. oktobra, rekao je i predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

"Imao sam sastanak sa Klubom Bošnjaka gdje smo dogovorili da nastavimo sa prekinutom 14. redovnom sjednicom od 18.3. i da idemo za zakazivanje sjednice 29.10. Dogovorili smo se kako bi tok sjednice trebao biti. Nadam se da će klub Bošnjaka prisustvovati sjednici", kazao je Čović.

Kada je riječ o povlačenju Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, analitičar Ibrahim Prohić smatra da se radi o političkoj trgovini.

"Na kraju krajeva, nije bitno konkretno o čemu se trguje, ali to je 'modus vivendi' aktuelnih, odnosno etabliranih politika u Bosni i Hercegovini", kaže Prohić.

Podsjetimo, sjednica Doma naroda prekinuta je 18. marta kada su je napustili delegati Kluba bošnjačkog naroda, nakon što je u dnevni red uvršten zahtjev delegata Želimira Neškovića. Nastavak sjednice bio je zakazan za 27. juni, na koje se delegati Kluba bošnjačkog naroda nisu pojavili. Podsjetimo, iz ovog Kluba ranije su ukazivali da se kroz sadržaj Prijedloga zakona suprotno Ustavu BiH propisuju pravila za rad Ustavnog suda i na taj način mu se oduzima autonomna pozicija garantovana Dejtonskim sporazumom, te da se, između ostalog, prijedlogom propisuje etnička struktura i uvodi etničko glasanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak