Karamujić traži da se doktor koji je zabetonirao kosti žrtava genocida izbaci iz Ljekarske komore

10
Radiosarajevo.ba
Karamujić traži da se doktor koji je zabetonirao kosti žrtava genocida izbaci iz Ljekarske komore

Nebojša Mraović je doktor iz Brčkog u čijem su dvorištu pronađeni ostaci Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Po vlastitom priznanju, Mraović ih je kao ortoped koristio za medicinska istraživanja. Tim povodom oglasio se Adnan Karamujić iz Naše stranke u Brčkom.

“Kao mlada osoba rođena i odrasla u srcu Brčkog, izražavam ogorčenost, razočarenje, ali prije svega odlučnost da istražim i suprotstavim se bilo kojem činu koji podriva temeljne vrijednosti naše zajednice. Ovo govorim kao čovjek koji svoju mladost provodi promovišući inkluzivnost, međureligijski i međuetnički dijalog u krajnje delikatnoj sredini kakvo je naš Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Monstruozni postupak doktora Nebojše Mraovića koji je po sopstvenom priznanju sakrio ostatke žrtava genocida u Srebrenici u dvorištu svoje porodične kuće u naselju Srpska Varoš u Brčkom je potpuno neprihvatljiv i duboko urušava sve vrijednosti koje bi našu zajednicu trebale da krase.

Brčko mi je uvijek predstavljalo izvor inspiracije i služilo kao svjetionik nade da je život u pluralnoj sredini moguć. Što naravno i jeste, međutim, preduslov za stvaranje takvog ambijenta je suočavanje sa istinom na što nas trenutni događaji upravo prisiljavaju. Bez suočavanja s mračnim stranama prošlosti, ne možemo graditi svjetliju budućnost.

Ljekar iz Brčkog koji je u dvorištu skrivao kosti žrtava genocida i dalje radi s pacijentima!?

Pozivam stoga sugrađane da javno osude Mraovićev čin. Da kažemo da za takva nedjela nema mjesta u našoj zajednici ma ko ih provodio. Očekujem od Ljekarske komore RS da djeluje sa strogom etičkom odgovornošću i primijeni sankcije prema doktoru Nebojši Mraoviću. Na isti način očekujem da čim prije prestanu svi gnusni pokušaji relativizacije ovog monstruoznog čina od strane pojedinih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine bliskih pomenutoj osobi.

Vjerujem da će i Tužilaštvo pristupiti Mraovićevom nedjelu na adekvatan način te da će Mraović i zakonski odgovarati za ono što je učinio.

Ovo je trenutak kada svi mi, kao građani Brčkog, moramo stati i djelovati kao jedno. Bez obzira na naše različitosti, moramo se okupiti oko istine i pravde kako bismo izgradili čvršću i stabilniju zajednicu za generacije koje dolaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak