Ljekar iz Brčkog koji je u dvorištu skrivao kosti žrtava genocida i dalje radi s pacijentima!?

5
Radiosarajevo.ba
Ljekar iz Brčkog koji je u dvorištu skrivao kosti žrtava genocida i dalje radi s pacijentima!?
Foto: RSE / Kosti bile zabetonirane u dvorištu

Ljekar Nebojša Mraović radi u ordinaciji u Brčkom i nakon što je utvrđeno da je u dvorištu kuće skrivao posmrtne ostatke žrtava genocida.

Mraović je u svom dvorištu, prema sopstvenom priznanju u septembru prošle godine, skrivao zakopane kosti jedne od žrtava.

Nakon ekshumacije i DNK analize, kako je potvrđeno iz Instituta za nestale osobe BiH 30. januara, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rečeno da su pronađeni nekompletni posmrtni ostaci dvije osobe, zabetonirani u fontani u dvorištu privatne kuće u Brčkom, te da pripadaju dvjema žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Mraović se javio na poziv Radija Slobodna Evropa i kratko rekao da nema vremena da razgovora, jer je u ordinaciji s pacijentima.

"Nemam vremena, ne dajem nikakve izjave, džaba zovete", rekao je Mraović.

RSE je pozvao i ordinaciju u Brčkom "Dr. Pajić Medical", gdje Mraović radi, i pitao za ljekara, na što je ženska osoba rekla da je Mraović trenutno u ordinaciji i da radi.

Svjedoci genocida i Majke Srebrenice zgroženi: Nepojmljivo da ljekar krije kosti ubijenih u genocidu

Svjedoci genocida i Majke Srebrenice zgroženi: Nepojmljivo da ljekar krije kosti ubijenih u genocidu

"Stvarno ne znam kad će završiti, gužva nam je, pozovite kasnije", rekla je ženska osoba u pomenutoj ordinaciji.

Mraović već godinama u Brčkom ima privatnu ortopedsku ambulantu. Ostaci u dvorištu brčanskog ortopeda Nebojše Mraovića zakopani su prije 11 godina, nakon čega je iznad njih izgradio betonsku fontanu. Ekshumacija kostiju je izvršena 21. septembra pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prema naredbi Suda BiH.

Iz Komore doktora medicine RS nije odgovoreno na upit o tome da li Mraović i dalje ima licencu za bavljenje ljekarskim poslom, te kako Komora postupa u ovakvim slučajevima. Prošlog septembra, kada je otkriven slučaj, iz Komore je za RSE rečeno da će čekati rezultate istrage, te da će nakon toga postupiti u skladu sa zakonom i svojim etičkim principima.

Na upit RSE je odgovoreno i iz Tužilaštva BiH 31. januara. Iz ove pravosudne institucije su kazali da će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH) u narednom periodu donijeti odluku o daljim aktivnostima u vezi skrivanja i pronalaska posmrtnih ostataka u Brčkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije