Kandidat na izborima u Doboju pod istragom: Brani se sa slobode, a osuđivan za teška krivična djela

1
Radiosarajevo.ba
Kandidat na izborima u Doboju pod istragom: Brani se sa slobode, a osuđivan za teška krivična djela

Dario Jekić , koji je pod istragom Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i trgovinu drogom, nalazi se na listi PDP-a 1999 za odbornika u Skupštini Grada Doboja.

Dario Jekić, koji je više puta osuđivan za teška krivična djela, na kandidatskoj listi PDP 1999 nalazi se uz slogan "Doboj može bolje!".

Radi se o čovjeku koji je 2022. godine izbjegao hapšenje u okviru predmeta ”Storage" da bi se naknadno predao Tužilaštvu BiH i završio u pritvoru. Iako je, uz mjere zabrane, pušten da se brani sa slobode u Tužilaštvu BiH navode da istraga protiv Jekića nije okončana.

Izgleda da je jesen stigla ranije: Jakne, džemperi i kaputi na ulicama Sarajeva

Nakon što je bio pritvoren, Tužilaštvo BiH je saopštilo da je Jekić osumnjičen da je kao član organizovane kriminalne grupe, komunicirajući putem aplikacije "Sky", dogovarao i učestvovao u teškim krivičnim djelima organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa velikih količina marihuane i heroina, kao i postavljanju eksplozivne naprave na objektu u Gradišci.

To nije jedina aktivna istraga proti njega. Po izvještaju MUP-a RS istražuje ga i Republičko javno tužilaštvo RS zbog sumnje da je bio umiješan u planiranje, pripremanje i izvršenje ubistva Slaviše Ćuluma 15. maja 2020. godine u Dragočaju kod Banjaluke. I ta istraga se vodi na osnovu podataka iz kriptovanih aplikacija.

Foto: Screenshoot: Dario Jekić osuđivan za više krivičnih djela

Inače, Jekić je ranije osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva Vanje Panića u septembru 2014. godine u Doboju. Iako se optužnicom teretio za ubistvo, pravosnažno je osuđen za nehatno lišenje života. U presudi se navodilo da tokom suđenja nije dokazano da je imao namjeru da puca, već da je pištolj opalio kada je njime udario žrtvu po ramenu, u namjeri da prekine tuču. Nakon zločina tijelo žrtve je ubacio u automobil i sakrio, dok se on dao u bjekstvu. Leš je poslije 14 dana potrage nađen u septičkoj jami, a vozilo je zapaljeno, što su bile otežavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja kazne.

Na to nadovezala mu se i presuda za neovlašćenu proivodnju i promet drogom pa je kazna povećana na devet godina zatvora.

Jekić je osuđivan i kao maloljetnik, a pravosnažne presude izricali su mu sudovi u Trebinju, Bijeljini, Gračanici, Tesliću i to zbog nanošenja tjeslenih povreda, teške krađe, neovlaštenog prometa drogom. Ističe se presuda dobojskog Osnovnog suda iz 2007. godine kada je za tjelesnu povredu i tešku krađu osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak