Još jedna policijska akcija u BiH: Uhapšene dvije osobe, sve u saradnji sa EUROPOL-om i Zebrama

0
Radiosarajevo.ba
Još jedna policijska akcija u BiH: Uhapšene dvije osobe, sve u saradnji sa EUROPOL-om i Zebrama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u srijedu, 17. jula, na području Gruda i Tomislavgrada, u operaciji kodnog naziva "Istok Porin", lišili slobode dvije osobe.

Oni su lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela „Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata“ i „Krijumčarenje ljudi“, kako je propisano Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Nakon kriminalističke obrade, privedene osobe će biti predane Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u zakonskom roku.

Vlašić: Vikendica planula nakon udara groma, na terenu vatrogasne jedinice

Tokom istrage dokumentirano je više slučajeva krijumčarenja desetaka migranata s teritorija Bosne i Hercegovine na teritorij zemalja Europske unije.

Podsjetimo, iz istih razloga u srijedu, 17. jula, izvedena je operativna akcija 'Baron' - u kojoj su također dvije osobe lišene slobode.

SIPA i jutros pretresa: Akcija Baron provodi se u saradnji sa EUROPOL-om, ima uhapšenih

Kako je ranije objavljeno na našem portalu, policijski službenici SIPA-e su na području Banja Luke i Bosanskog Novog, u predmetu kodnog naziva 'Baron', lišili slobode dva lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo 'Organizovani kriminal' u vezi sa krivičnim djelima 'Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata' i 'Krijumčarenje ljudi' propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

"Nakon kriminalističke obrade, lica lišena slobode će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine", naveli su iz SIPA-e, dodajući da se sve akcije izvode u saradnji sa EUROPOL-om i Operativnih snaga njemačke policije Zebra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak