Još jedan udarac za Milorada Dodika: Iz PIC-a još jednom naglasili - entiteti unutar BiH nisu države

10
Radiosarajevo.ba
Još jedan udarac za Milorada Dodika: Iz PIC-a još jednom naglasili - entiteti unutar BiH nisu države

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (Peace Implementation Council - PIC) navode da se nedavnim objavljivanjem Izbornog zakona Republike Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u Službenom glasniku Republike Srpske nastoje uzurpirati nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) i stvoriti paralelni zakonski okviri.

Njihovo zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:

"Ovi zakoni, kao takvi, krše Izborni zakon Bosne i Hercegovine i predstavljaju rizik za provođenje predstojećih izbora. Međunarodna zajednica neće dozvoliti nikakvo podrivanje nadležnosti države kroz uspostavljanje paralelnog izbornog sistema u RS. Pozivamo relevantne političke subjekte da osiguraju zaštitu države podnošenjem zahtjeva za ocjenu usklađenosti ovih zakona sa ustavnim i pravnim poretkom BiH.

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Ambasadori UO PIC-a naglašavaju opasne i destabilizirajuće posljedice napada na Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini i ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Takvi napadi uključuju i zakonodavne i političke aktivnosti kojima se pokušavaju narušiti nadležnosti države. Upravni odbor podsjeća aktere da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente da odgovori na ove aktivnosti i potpuno je ujedinjena u potrebi zaštite suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera ove zemlje.

Ambasadori UO PIC-a ponavljaju da entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države. Oni postoje isključivo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine i nemaju sopstveni suverenitet. Suverenitet počiva na Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, čiji je teritorijalni integritet zagarantovan Općim okvirnim sporazumom za mir. Opći okvirni sporazum za mir utvrđuje kontinuirano postojanje oba entiteta.

Ambasadori UO PIC-a također odlučno odbacuju lažni narativ da je postojanje entiteta Republika Srpska ugroženo ili osporavano od strane bilo kojeg lokalnog ili međunarodnog subjekta", navodi se u saopćenju ambasadora UO PIC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak