James O'Brien u američkom Senatu govorio o Dodiku: "Sankcije su dale rezultat, izolovan je"

3
Radiosarajevo.ba
James O'Brien u američkom Senatu govorio o Dodiku: "Sankcije su dale rezultat, izolovan je"

Milorad Dodik je sve izolovaniji i sve teže dolazi do novca, ukratko je dio svjedočenja pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Jamesa O'Briena na saslušanju pred Podkomitetom za evropska pitanja američkog Senata.

O'Brien je na pitanje senatorice Jeanne Shaheen kazao kako nije tačno da američke akcije protiv Dodika nemaju rezultata i da nije urađeno ništa da ga se zaustavi u ugrožavanju Daytona.

"U Bosni je teškoća što je Dayton zaista bio prekid vatre između tri frakcije, od kojih je svaka u to vrijeme dominirala kao neka vrsta etnonacionalističke grupe. I vidimo da je Dodik odlučio da je to dobar model za njega. On ne želi da bude dio jedinstvenog tržišta niti da ima više vladavine prava. Ono u čemu se ne slažem sa vama je da mu ništa nije urađeno. Vidite, on je uglavnom izolovan. On nema političku podršku. Kada govori o secesiji, Hrvatska otvoreno kaže da neće priznati i da je jedan susjed otišao. I tiho Srbija kaže, ne, mi ne mijenjamo ove granice. Držimo se originalnog Daytona. I vidjeli ste sada kako je predsjednik [Aleksandar] Vučić počeo tako nešto javno da govori. Dakle, Dodik je sam.

Dirljiv gest u Sarajevu: Malena ekipa prodajom limunade prikupila 1.406 KM i donirali za dječicu G.

A, ako ga samo poslušate na njegovoj posljednjoj konferenciji za novinare danas, sankcije mu prave probleme sa finansijama i tako ima sve manje novca. Na šta je primoran jer odbija da se angažuje preko centralne vlade mehanizme koji bi trebali biti dio plaćanja upravljanja. Ide i pokušava da pozajmi novac od Kine, Rusije, Mađarske i povremeno iz Srbije. A to mu postaje sve teže", pričao je O'Brien, kako ga citiraju Vijesti.

Naglasio je i kako Dodik na sve načine pokušava posuditi novac koji mu je neophodan.

"Pokušava posuditi novac od Rusije, Kine, Mađarske, ponekad i od Srbije i to mu postaje sve teže. Imao je omiljene banke koje su emitovale obveznice, a sada to nema, jer mu je isključeno zbog sankcija", naglasio je.

Na kraju je dodao kako je Dodik pod pritiskom:

"Dodik osjeća pritisak i možemo promijeniti politiku primjenom bonskih ovlasti, naših sankcija i pritiskom procesa pristupanja Evropskoj uniji", zaključio je O‘Brien.

O‘Brien je pred senatorima govorio i o ostatku regiona za koji je kazao da se mora uraditi mnogo više po pitanju reformi te da se na tome posebno radi sa Evropskom unijom, ali i sa zemljama regiona koje su članice NATO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak