Izmjene kodeksa: Hoće li poslanici ostati bez plaće za nedolaske, uvrede i kletve

M. Rener Smajović

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zasvirala je narodna muzika usred izlaganja zastupnice Jasmine Zubić o stanju u šumarstvu.

I većina se na to nasmijala, dok je Zubić očitala bukvicu kolegama i potom prekinula svoje izlaganje.

Nedolično ponašanje poslanika nažalost je često, ne samo u ovom nego i u ranijim mandatima. Prošle godine je Dževad Adžem kolegi zastupniku Damiru Mašiću rekao da je intelektualno superiorniji i da nema šta pametno od njega čuti, a Mašić uzvratio da postoje tablete za smirenje. Dešavalo se da se zastupnici nazivaju ucviljenim, patetičnim...

No, nedolasci na sjednice bez opravdanja, napuštanje sjednica, dobacivanja iz klupe, uvrede, kletve ostaju nekažnjeni ili neadekvatno kažnjeni iako postoje Etički kodeks i Etička komisija.

Samira Begić, nova predsjednicaa Etičke komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i zastupnica SDA, kazala je za Radiosarajevo.ba da je problem što je kodeks star 12 godina, prevaziđen je i uopšten.

Između ostalog, ne prepoznaje istupe na društvenim mrežama te je stoga nedavno zastupniku Adisu Arapoviću (SBB), za istup u kojem je žrtve silovanja opisao kao nečasne, naloženo da je javno izvini.

Arapović kažnjen tako što se mora javno izviniti zbog uvrede žrtava silovanja

Adis Arapović, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, morat će uputiti javno izvinjenje za istup u kojem je žrtve silovanja opisao kao nečasne. To je jedina sankcija.

Zato su se poduzeli koraci da se kodeks mijenja, i to vjerovatno drastično.

„Ovih dana kreće se u izmjenu Poslovnika o radu i u skladu s tim kolegij doma treba donijeti odluku kada i u kom pravcu će se ići s izmjenama etičkog kodeksa“, kazala je Begić i dodala da će svi zastupnici imati pravo da predlažu izmjene.

Da bi kodeks imao efekta u njega će biti neophodno ugraditi društvene mreže, ali i odrediti drugačije kazne. Prema zastarjelom, ali aktuelnom kodeksu kazne su ukor, javni ukor i novčana kazna.

Foto: RTV Lukavac: Samira Begić

Begić je stava da će se trebati precizirati za koji prestup je predviđena neka kazna jer nemaju svi prestupi istu težinu.

„Odredbe kodeksa su uopštene i kada se govori o dres kodu, ponašanju na sjednicama, dok izostanak sa sjednica radnih tijela nije preciziran. Ja izvršavam svoje obaveze, dolazim na sjednice komisije, zašto ne bi i ostali. Plaćeni su za to“, naglasila je Begić.

Dodala je da bi svi koji ne dolaze na sjednice komisija i odbora trebali biti javno prozvani, pa bi i to mogla biti jedna od izmjena kodeksa.

Na pitanje zašto komisija sama ne reaguje na nedolično ponašanje poslanika u i izvan Parlamenta, Begić je odgovorila da je loše ponašanje zastupnika nažalost toliko često da komisija ne bi izlazila iz Parlamenta, ali da bi za to trebalo da imaju prijavu.

„Po poslovniku, Etička komisija zasjeda po prijavi poslanika ili građana“, pojasnila je Begić.

Irfan Čengić, član Etičke komisije i zatupnik SDP-a, za Radiosarajevo.ba je kazao da se novim kodeksom mora uvesti automatsko odbijanje dnevnica, toplog obroka i paušala zastupnicima koji ne dođu na sjednicu Parlamenta ili radnog tijela.

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Irfan Čengić

Kada radnik ne dođe na posao, taj dan nema dnevnice i toplog obroka, kada parlamentarac ne dolazi na posao ne postoji sankcija za njega. U vrijeme 'parlamentarizma' u kojem zastupnici ne dolaze na sjednice, vrijeđaju, šamaraju... potrebno je uvesti adekvatne sankcije za takva ponašanja u sali i izvan sale“, istakao je Čengić.

Stava je i da je kodeks zastario o čemu svjedoči njegva odredba da je zabranjena upotreba mobitela u toku sjednice.

„Onda sam trebao biti kažnjen svaku sjednicu, jer ne želim da printam bespotrebno hiljade stranica materijala i trošim papir, već sve materijale na sjednici čitam preko mobitela“, rekao je Čengić i napomenuo da je poboljšanje internih mehanizama i Etičkog kodeksa je jedna od preporuka GRECO tijela Vijeća Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak