Izdato upozorenje: Zrak u Sarajevu opasan po zdravlje!

2
Radiosarajevo.ba

Prema mjerenjima jutros u 6 sati, zrak u Sarajevu je opasan po zdravlje. Indeks kvalitete iznosi 310. 

"Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom", navodi se u upozorenju.

Ispovijest bivšeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu: 'Pokušao sam počiniti samoubistvo'

Znate li šta je ustvari indeks kvaliteta zraka? Evo kako se razlikuju kategorije

U Kantonu Sarajevo, osim u Hadžićima, je proglašena epizoda upozorenje zbog zagađenosti zraka. Zabranjeno je izvođenje građevinskih radova na otvorenom. 

Kada je indeks kvalitete zraka veći od 300, svi su izloženi velikom riziku od jake iritacije i negativnih zdravstvenih učinaka koji mogu izazvati kardiovaskularne i respiratorne bolesti.

Kvalitet zraka vrlo je nezdrav i na području Zenice gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 254, Visokog i Kaknja u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 226 i 206.

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH,  Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak