Izbori 2024 | CIK preuzeo 174 skenera za izbore: Poznato u kojim gradovima će biti instalirani

4
Radiosarajevo.ba
Izbori 2024 | CIK preuzeo 174 skenera za izbore: Poznato u kojim gradovima će biti instalirani

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) preuzela je 174 optička skenera, što predstavlja važan korak u implementaciji pilot projekta podržanog od strane USAID-a BiH.

Ukupna vrijednost ove opreme procijenjena je na oko pola miliona dolara.

Ovaj pilot projekat, koji je dio šire inicijative USAID-a pod nazivom “Podrška izbornom integritetu”, bit će implementiran na 145 biračkih mjesta u sedam ključnih izbornih jedinica, uključujući Vogošću, Visoko, Tuzlu, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor.

Usmrtila brata i sestru u nesreći kod Dubrovnika, a danas pred sudom: "Kriva sam, ali..."

Cilj projekta je poboljšati izborni integritet, osigurati transparentnost rezultata i unaprijediti cjelokupan izborni proces.

Građani će već od ove sedmice imati priliku sudjelovati u simulacijama glasanja uz upotrebu optičkih skenera, koje će se održati u spomenutim općinama i gradovima. Detalji o održavanju simulacija bit će objavljeni putem medija CIK-a BiH.

/ Anketa

Da li ćete glasati na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini?

CIK BiH je izrazio zahvalnost međunarodnim partnerima na podršci u uvođenju novih tehnologija, naglašavajući da je očuvanje izbornog integriteta i transparentnosti od ključnog značaja za jačanje demokratije u zemlji.

Inače, predizborna kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u BiH počela je 6. septembra i trajat će mjesec dana - izbori se održavaju 6. oktobra, a sve o izborima možete pratiti OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak