Iz VSTV-a poslali pojašnjenje za javnost: Evo šta tačno danas pretresa SIPA

0
Radiosarajevo.ba
Iz VSTV-a poslali pojašnjenje za javnost: Evo šta tačno danas pretresa SIPA

Povodom velikog broja upita novinara i članaka objavljenih u medijima, a u cilju objektivnog informisanja, želimo da obavijestimo javnost da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, vrše pretres Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), saopćeno je danas, 9. augusta, iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Kako su istakli, pretres je isključivo vezan za predmete Suda Bosne i Hercegovine.

"S tim u vezi, želimo podsjetiti javnost da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) uspostavilo CMS putem kojeg sve pravosudne institucije evidentiraju svoje predmete, te se ovaj pretres ne odnosi na cjelokupan sistem, već isključivo na, kako je navedeno, Sud Bosne i Hercegovine", naglasili su.

Novi negativan rekord: Firme u Njemačkoj ne uspijevaju popuniti radna mjesta

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas, 9. augusta provode aktivnosti u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Ova informacija potvrđena je za portal Radiosarajevo.ba iz SIPA-e. Aktivnosti se provode po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a riječ je o nastavku operativne akcije 'Kodeks'. 

Akcija se provodi u okviru istrage protiv suspendiranog predsjednika Suda BIH Ranka Debeveca. Podsjetimo, Debevec je sredinom decembra prošle godine uhapšen sa Osmanom Mehmedagićem, bivšim direktorom OSA-e, zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave. Tada im je određen pritvor u kojem su proveli skoro tri mjeseca, nakon čega su im određene mjere zabrane.

Istraga u odnosu na Debevca kasnije je proširena na 'primanje dara za trgovinu uticajem', te 'lažno predstavljanje' i 'kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak