Iz IDDEEA-e potvrđeno: Podaci građana Bosne i Hercegovine nisu ugroženi

6
A. S.
Iz IDDEEA-e potvrđeno: Podaci građana Bosne i Hercegovine nisu ugroženi

Podaci građana Bosne i Hercegovine nisu ugroženi, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba u petak ujutro, 26. jula, iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), nakon što su se u četvrtak, 25. jula, prije ponoći pojavili problemi sa DNS serverom.

"Problemi koji su nastali na DNS serveru i oni su odmah riješeni. Naša stranica radi najnormalnije", dodali su iz Ureda za odnose sa javnošću IDDEEA-e za portal Radiosarajevo.ba.

U četvrtak navečer, nakon što se pojavila informacija da je pao sistem IDDEEA-e, pojavila se bojazan da bi mogli biti ogroženi lični podaci građana.

Šta se desilo sa avionom koji je iz Kuvajta krenuo za Sarajevo?

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH žele informirati javnost o radu web stranice, s obzirom na to da je objavljena neistinita vijest da su padom web stranice IDDEEA-e BiH ugroženi lični podaci građana, te da je uzrok hakerski napad.

"Internet stranica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka je bila privremeno nedostupna zbog nepredviđenih problema u radu telekomunikacionih usluga. Nakon prijave problema, isti je riješen u 23 sata. Zbog vremena potrebnog za propagaciju zapisa DNS servera, tokom današnjeg dana servis će biti dostupan preko svih provajdera.

Razloga za brigu nema zbog činjenice da se na web stranici ne nalaze podaci građana. Dakle, nije došlo do bilo kakvog hakerskog napada niti je sistem IDDEEA-e na kome se nalaze evidencije i podaci građana Bosne i Hercegovine bio u kvaru. Sistem je u funkciji potpuno bez ikakvih problema", pojasnili su iz IDDEEA za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak