Iz Britanske ambasade poslali vrlo jasnu poruku: Nije tačno da RS može postojati van države BiH

24
Radiosarajevo.ba
Iz Britanske ambasade poslali vrlo jasnu poruku: Nije tačno da RS može postojati van države BiH

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, jučer, 23. maja, objavio je da je Vlada ovog entiteta donijela zvaničnu odluku da predloži "razdruživanje" RS od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS.

Na ovu objavu reagirala je danas Američka ambasada u Bosni i Hercegovine - više o tome možete pročitati OVDJE - a vrlo jasnu poruku upravo su uputili i iz Ambasade Velike Britanije u našoj zemlji.

Njihovu poruku objavljujemo u cijelosti:

Otrovne zmije pod nogama: Biolog stao na njih 40 hiljada puta

"Skore prijetnje Vlade RS da provede 'mirno razdruživanje' od Bosne i Hercegovine, ne samo da su opasne, nego su i zasnovane na netačnim pretpostavkama

  • Nije tačno da je RS ugrožena, pod prijetnjom ili nepoželjna. RS je legitimni i integralni dio BiH.
  • Nije tačno da se RS može odcijepiti od BiH, niti da može postojati van države. RS postoji samo kao entitet u sklopu BiH. Njeno postojanje je rezultat, i garantovano u sklopu Dejtonskog mirovnog sporazuma.
  • Nije tačno da aktivnosti Dodika na bilo koji način štite RS niti građane koji tamo žive. Predsjednik RS dobro poznaje pravne činjenice.  Pokušaj kontrole bilo kog stanovništva putem straha i podjela je pogrešan.
  • Nije tačno da politika u BiH treba da bude ovakva. Postoje ljudi koji žele da budu lideri putem saradnje i dijaloga. Mi ohrabrujemo sve lidere da se odupru ovim lažnim narativima i da preusmjere fokus na zajedničko djelovanje sa ciljem bolje budućnosti za sve."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak