Ivanić: BiH neće dobiti aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO-u

Radiosarajevo.ba
Ivanić: BiH neće dobiti aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO-u
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je na konferenciji za novinare da BiH neće dobiti aktivaciju MAP-a, odnosno akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Iako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavljivao da očekuje da će BiH dobiti aktivaciju MAP-a do kraja godine, to se izgleda neće dogoditi.

Ministrica za odbranu BiH Marina Pendeš još ljetos je upozoravala da BiH neće dobiti aktivaciju akcionog plana za članstvo u NATO (MAP)  s obzirom na to da na vrijeme nije ispunila tehničke uvjete.

Između ostalog, tek je usvojen Prijedlog odbrane, i sporo je tekao i proces uknjižavanja perspektivnih vojnih lokacija u BiH.

Ministarstvo za odbranu Bosne i Hercegovine (MOBiH) usaglasilo je i sačinilo dokument "Pregled odbrane“ koji je danas usvojilo Predsjedništvo BiH.

Radi se o strateškom dokumentu koji je sačinjen na temelju Smjernica koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH, a kojim se definira vizija Oružanih snaga BiH (OSBiH) za naredni desetogodišnji period.

Sastavni dio ovog dokumenta su Plan modernizacije OSBiH i odluka kojom je predviđeno smanjenje broja lokacija perspektivne nepokretne vojne imovine sa 63 na 57, odnosno smanjenje brojnog sastava OSBiH s 10.000 na 9.200 pripadnika i aktivne rezerve s 5.000 na 4.600...

Predsjedništvo BiH usvojilo je i prijedlog Vijeća ministara BiH o raspodjeli klirinškog duga, pa će tako Federaciji BiH pripasti 72,5 miliona dolara, Republici Srpskoj 36 miliona, Distriktu Brčko 4 miliona, te institucijama BiH 12,5 miliona dolara.

Ivanić je poručio da je ovom odlukom stavljena tačka na dugogodišnji problem, te je prenio da će ugovor s Rusijom o ovom dugu biti potpisan do kraja godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak