Inzko zacrtao put naprijed

Radiosarajevo.ba
Inzko zacrtao put naprijed

Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko zatražio je u subotu poduzimanje konkretnih mjera kako bi se obnovio i ubrzao tempo reformi te proces evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Inzko se obratio na sastanku 27 ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, koji je organiziralo češko predsjedništvo EU u dvorcu Hluboka u Češkoj Republici. Glavna tema ovog sastanka bila je mogućnost proširenja Evropske unije na područje zapadnog Balkana.

Naglasivši da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) ove sedmice u Sarajevu pozdravio značajan napredak postignut u BiH tokom protekla četiri mjeseca, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU istaknuo je da je PIC ipak opisalo ovaj napredak kao "ograničen", te naglasio da je ostalo još mnogo posla.

Imajući u vidu alaramantnu ekonomsku situaciju u BiH Inzko podsjeća da domaće vlasti na svim nivoima trebaju dogovoriti i provesti potrebne mjere kako bi odgovorili na izazove s kojima se naša zemlja susreće.

Ističući kako "status-quo nije opcija za BiH", Inzko je rekao da će snažniji angažman EU te čvrsto uslovljavanje odrediti put naprijed.

"Preostali ciljevi i uslovi koje je definiralo Vijeće za implementaciju mira, te vraćanje evropskog programa na pravi kurs, će biti ključni prioriteti u mjesecima koji predstoje", izjavio je Inzko.

Ministri vanjskih poslova EU su jasno stavili do znanja da BiH mora ostvariti konkretan napredak na provedbi zahtjeva iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskog partnerstva kako bi revitalizirala proces integracije i započela s podizanjem životnog standarda.

"To također znači da se rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH moraju poboljšati", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

On je ministrima vanjskih poslova EU rekao da u BiH dijalog i kompromis "nemaju alternative" te je rekao da će njegova uloga u svojstvu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU biti “da pomogne da se nadogradi i proširi prudski proces".

Obraćajući se nakon sastanka, Inzko je istaknuo odlučnost EU da vidi napredak u BiH.

"EU ima resurse i instrumente da preuzme vodeću ulogu. Postoji jasna opredijeljenost na strani EU; izgledi BiH za članstvo u EU su stvarni i ostvarivi, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU", saopćeno je iz OHR/EUSR-a.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak