Inzko: Visoki predstavnik je konačni autoritet

Radiosarajevo.ba
Inzko: Visoki predstavnik je konačni autoritet

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nastaviće nakon današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira /PIK/ direktnu komunikaciju sa organima vlasti Republike Srpske, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da je na sastanku u Sarajevu naglašena ozbiljnost situacije koja je nastala povodom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja.

Inzko je podsjetio ambasadore zemalja članica Upravnog odbora da se rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN o BiH neprekidno potvrđuje da je prema Aneksu deset Dejtonskog mirovnog sporazuma visoki predstavnik konačni autoritet na terenu za tumačenje civilnih aspekata implementacije Dejtonskog sporazuma.

"Prema tome, u slučaju spora može davati svoje tumačenje i preporuke, i donositi obavezujuće odluke, kada to smatra potrebnim, u vezi s pitanjima koja je PIK elaborirao 9. i 10. decembra 1997. godine na sjednici u Bonu", navodi se u saopštenju.

Inzko je u kratkim crtama obavijestio ambasadore zemalja članica Upravnog odobra o najnovijim dešavanjima i korespondenciji i razmijenio mišljenje s ambasadorima.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenos nadležnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan.

Visoki predstavnik Valentin Inzko obratio se pismom od 25. maja predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću od kojeg zahtijeva da se angažuje da parlament Srpske prije 11. juna glasanjem usvoji zaključak, kojim bi zaključak od 14. maja bio proglašen ništavnim.

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović i predsjednici parlamentarnih stranaka u RS sa sastanka održanog u srijedu uputili su visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku poziv da dođe u Banjaluku i razgovara sa poslanicima i zvaničnicima o njegovom zahtjevu.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak