Inzko večeras u Beču sudjeluje u debati o BiH

Radiosarajevo.ba
Inzko večeras u Beču sudjeluje u debati o BiH

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije Valentin Inzko večeras će boraviti u Beču kako bi sudjelovao u panel-diskusiji o temi "Bosna i Hercegovina na raskršću: Dejtonski Ustav - blagoslov ili prokletsvo?", saopćeno je iz OHR-a.

Inzko će zagovarati tezu da je Dejtonski ustav pomogao u okončanju rata u Bosni i Hercegovini i postizanju trajnog mira, ali da je sad došlo vrijeme da se zemlja pripremi za svoju europsku budućnost.

"Bosna i Hercegovina mora promijeniti svoj Ustav da bi se suočila sa izazovima i zahtjevima europskih integracija. Da bi se postigao ovaj cilj potrebno je prvo stvoriti pozitivnu političku atmosferu koja pogoduje provođenju reformi i postizanju međustranačkih dogovora", reći će večeras visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

U debati će sudjelovati i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, bivši specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek, politički direktor austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Stefan Lehne, te profesor Mirko Pejanović i profesor Senadin Lavić sa sarajevskog Univerziteta.

Debatu organiziraju bečka Diplomatska akademija, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i Institut za dunavski region i srednju Europu, a debata će biti održana pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču.

"S obzirom da Švedska danas preuzima predsjedavanje Europskom unijom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko će otputovati u Štokholm da bi se sastao s ministrima vanjskih poslova svih 27 zemalja članica Europske unije. S njima će razgovarati o preostalim mjerama koje BiH treba poduzeti da bi ispunila sve zadatke potrebne za liberalizaciju viznog režima, planovima Europske unije vezanim za snažniji angažman specijalnog predstavnika EU nakon zatvaranja OHR-a i o podršci koju Europska unija može pružiti u cilju jačanja kulture dijaloga i kompromisa u BiH", saopćeno je.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak