Inzko: Strategija sukoba ne vodi ničemu

Radiosarajevo.ba
Inzko: Strategija sukoba ne vodi ničemu

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nije želio danas odgovoriti da li će upotrijebiti svoje ovlasti da spriječi eventualnu odluku oko mogućeg raspisivanja referenduma u RS-u nakon njegove tri nametute odluke, ističući kako vjeruje da do referenduma neće i doći.

Ponovio je da je pitanje procesuiranja ratnih zločina obaveza koja se mora ispoštovati u BiH. U Banja Luci se sastao sa premijerom Miloradom Dodikom i Predsjednikom DP-a Draganom Čavićem.

Inzko-Čavić: Priča o referendumu je još jedna "ujdurma SNSD-a"

Inzko je, nakon razgovora s predsjednikom Demokratske partije Draganom Čavićem, rekao na pres-konferenciji da se neće miješati u pitanje raspodjele državne imovine u BiH i da ne bi davao savjete domaćim političarima o pitanju o kojem oni moraju donijeti konačnu odluku.

Vjeruje i da će oni postići "određeni miks", odnosno da će se podjela vršiti dijelom teritorijalno, a dijelom funkcionalno.

Inzko je Čaviću predao CD s popisom imovine koji je obavio OHR, podsjetivši da u BiH ima 1.000 jedinica državne imovine, 27 u inostranstvu i 983 u BiH.

Lider DP-a Dragan Čavić ponovio je stav te stranke da je priča o mogućem referendumu u RS-u još jedna "ujdurma SNSD-a i jedna od njihovih nepromišljenosti koja otvara čitav niz pitanja".

Očigledno je, kaže, da će se o tome u Skupštini RS-a "voditi vrlo žestoka rasprava", a DP će zagovarati da se te vrste odluka oko referendumu mogu odnositi na sve dosadašnje odluke visokog predstavnika koje nisu potvrđene odlukama parlamenta, a ne samo o onoj oko stranih sudija i tužilaca.

Kada je u pitanju popis državne imovine, Čavić je rekao da se to pitanje može riješiti u duhu odluke koju je još 2005. godine donio tadašnji visoki predstavnik i koja je potpuno jasna i precizira da država, entiteti i Brčko Distrikt moraju utvrditi kriterije za njenu raspodjelu.

Odlazak stranih sudija ne smije rezultirati prestankom rada na predmetima

Govoreći o Inzkovoj odluci o produžetku mandata stranim sudijima i tužiocima koji rade na pitanjima ratnih zločina, predsjednik DP-a je rekao da je njegov stav da je trebalo okončati njihove mandate u oba odjela u Sudu BiH, uz jasnu strategiju za prijelazni period u kome ne smije da se desi da odlazak međunarodnih sudija znači i prestanak rada na predmetima.

Inzko-Dodik: Od strategije sukoba nema nikakve koristi

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik upoznao je danas visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka sa reagovanjima koja su u RS izazvale njegove posljednje nametnute odluke, naglasivši da se rukovodstvo RS neće odreći svog prava da čuje i mišljenje građana o ovom pitanju.

Dodik je podsjetio Inzka i na stavove koje je ranije o tom pitanju zauzela Narodna skupština RS, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Inzko je Dodiku uručio popis imovine u BiH koji je sačinio tim OHR-a, ističući da se ni on ni OHR neće baviti pitanjem raspodjele te imovine i da je to stvar dogovora domaćih političara.

Inzko je 14. decembra donio odluku o produženju mandata stranih sudija i tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina, zatim odluku o Statutu grada Mostara te produžio mandat članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Visoki predstavnik objavio je jučer da je tim za popis državne imovine, koji je uspostavljen na osnovu njegove odluke 12. avgusta, popisao ukupno 1 000 jedinica. Inzko je naglasio da je od ovih hiljadu jedinica 979 u BiH, a 21 u sedam država izvan BiH.

Inzko je istaknuo da bi odbijanje ovlaštenja koja su data visokom predstavniku predstavljalo ozbiljno kršenje kako Dejtonskog mirovnog sporazuma tako i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je ukazao na punu i jednoglasnu podršku međunarodne zajednice produženju mandata međunarodnih sudija i tužilaca u Odjelu za ratne zločine Suda BiH i Tužilaštva BiH.

"Od strategije sukoba ne može biti nikakve koristi", rekao je Inzko.

U toku sastanka visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je podsjetio na ranije izjave premijera Dodika u kojima je izrazio opredijeljenost RS-a za punu saradnju s Haškim tribunalom. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je istakao da se "ta podrška treba dokazati kroz djela".

Inzko je naglasio da bi strategija za rješavanje slučajeva ratnih zločina koju su usvojile bosanskohercegovačke vlasti bila dovedena u pitanje, a mogućnost provođenja istraga i suđenja u slučajevima ratnih zločina oslabljena ako bi se međunarodne sudije i tužioci povukli prije nego što BiH krene s provođenjem dobro pripremljene strategije nacionalizacije.

"Jasno je da ulazimo u izbornu godinu. Međutim, ovo pitanje se ne smije koristiti u tu svrhu", kazao je Inzko i zatražio da se više pažnje posveti ublažavanju posljedica recesije, otvaranju radnih mjesta i problemima najsiromašnijih slojeva društva u RS i BiH.


Uskoro imena pomilovanih

Valentin Inzko najavio je danas u Banjoj Luci i da će OHR ubrzo izaći s imenima onih koji će biti pomilovani nakon što su u prethodnom periodu bili smijenjeni s političkih funkcija odlukama ranijih visokih predstavnika.

„Imena ćemo ubrzo objaviti i to će sve biti poznato javnosti" rekao je Inzko u izjavi novinarima.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak