Inzko Parlamentu: Vozilo koje je krenulo prema Evropi je stalo

Radiosarajevo.ba
Inzko Parlamentu: Vozilo koje je krenulo prema Evropi je stalo

Osvježeno u 12:10 nakon obraćanja Paralemantu BiH

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je danas u Sarajevu da se čini da su svi točkovi na vozilu kojim se BiH kreće na evropskom putu stali i da je takvo stanje neodržiivo.

"Od aprila 2006. godine politički establišment je fokusiran na podjele i to u vrijeme kada je neophodno graditi osjećaj o zajedničkom cilju", istakao je Inzko obraćajući se poslanicima i delegatima na zajedničkoj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je istakao da program pristupa EU mora biti odvojen od svakodnevne politike.

"Morate se izdići iznad retorike, kao što ste to učinili i kod usvajanja ustavnog amandmana za Brčko. Moja preporuka vama, poslanicima i delegatima ovog parlamenta, ali i političkom establišmentu u cjelini, jeste da se pažljivije i kritičnije osvrnete na način na koji funkcionišu vaše institucije", istakao je Inzko.

On je predložio parlamentarcima da nađu nove i konkretne načine da dođu do sporazuma i ubrzaju usvajanje zakona koji su od suštinskog značaja za evropski put BiH.

Navodeći da je Parlamentarna skupština BiH prošle godine donijela 16 novih zakona, a da je samo sedam od njih bilo vezano za evropsko partnerstvo, Inzko je upozorio da rezultati iz prvog kvartala ove godine ne pokazuju značajnije poboljšanje.

"To nije zbog nedostatka političke ekspertize. To je zbog nedostatka političke volje", naglasio je Inzko.

Visoki predstavnik je izrazio uvjerenje da postoji šansa da do kraja ove godine bude urađeno nešto konkretno.

"Јasno je da posljednjih 16 mjeseci mandata ovog parlamenta mora donijeti daleko više od onog što je do sada postignuto. Ovo je opet test za vas, vaše stranke i stranačke lidere. Na vama je da pokažete da možete da povedete zemlju naprijed u ovom ključnom pitanju. Kao izabrani zvaničnici imate obavezu da izgradite konsenzus koji će ovu zemlju odvesti tamo gdje njeni građani žele - u Evropu", poručio je Inzko poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH.

BiH kaska za Makedonijom i Srbijom

Inzko je sinoć izjavio u programu RTRS-a da je razočaran što su Makedonija i Srbija otišle dalje u ispunjavanju uslova za bezvizni režim od BiH, a da građani mogu očekivati ukidanje viza kad bude ispunjeno preostalih 27 uslova.

"Kada domaće vlasti i njih ispune, onda će se mijenjati vizni režim. Makedonija i Srbija su otišle dalje, BiH je iza njih, iako su imale iste uslove i razočaran sam zbog toga", izjavio je Inzko.

Inzko je istakao da domaći političari snose odgovornost za stanje u zemlji i da bi trebalo da stavljaju interese građana u prvi plan.

On je rekao da će mu biti drago da se OHR transformiše u ured specijalnog predstavnika EU, ali da mu je za to potrebna pomoć domaćih političara koji i u ovom slučaju moraju da ispune preostale uslove.

Inzko je naveo da EU nije savršena, ali da je jedino rješenje za građane BiH, jer samo ulaskom u EU dobijaju uslove da nešto mijenjaju.

Savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za evropske integracije Vojin Mijatović ocijenio je da nisu preoptimistična očekivanja da će BiH do kraja ove godine dobiti bezvizni režim jer je od preostalih 27 uslova 18 u fazi ispunjavanja.

Gordana Vučković iz agencije "Partner" rekla je da je građanima BiH važno da uđu u EU zbog poboljšanja njihove ekonomske situacije, dodavši da su istraživanja ove agencije pokazala da 80 odsto građana želi bezvizni režim ne da bi turistički putovali nego da bi mogli da rade u zemljama EU.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak