Inzko: Nepromijenjen stav EU o evropskoj integraciji BiH

Radiosarajevo.ba
Inzko: Nepromijenjen stav EU o evropskoj integraciji BiH

U zamku Hluboka nad Vltavom, na jugu Češke, šefovi diplomatija članica Evropske unije održali su neformalne razgovore s ministrima vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana koje žele članstvo u Uniji. Time je najbliža Hrvatska. Inače, ovom sastanku su prisustvovali visoki predstavnik Valentin Inzko i šef bosanskohercegovačke diplomatije Sven Alkalaj.

Visoki predstavnik Vlaentin Inzko je izvjestio ministre o zaključcima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, održanog ove sedmice u Sarajevu, te naglasio da je evropska budućnost glavni pokretač reformskih procesa u BiH.

Inzko je naglasio da se stav EU o evropskoj integraciji BiH nije promijenio.

"Spremnost EU po pitanju BiH i dalje je prisutna. Ništa se nije mijenjalo budući da je EU ponovila svoju spremnost, i da istvoremeno očekuje da se ispune potrebni preduslovi", rekao je Inzko u izjavi Tanjugu na marginama neformalnog sastanka šefova diplomatija EU u češkom dvorcu Hluboka na Vltavi.

Inzko je naglasio da je na sastanku ministra vanjskih poslova EU istaknuto da svaka država sama odlučuje o brzini svog približavanja Uniji.

"Ako budu ispunjeni svi preduslovi država može brže da napreduje, a ako ne onda je evropska integracija sporija. To je u rukama država. Spremnost EU je ostala nepromijenjena", poručio je austrijski diplomata.

Ocijenio je da u BiH postoji spremnost za ispunjavanje potrebnih uslova za evropske integracije, ukazujući da je na posljednjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira pokazana spremnost za saradnju.

"Signali su dobri i važno je da se više ne gubi vrijeme", podvukao je Inzko.

fena/rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak