Inzko danas poništava zaključke NSRS?

Radiosarajevo.ba
Inzko danas poništava zaključke NSRS?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas će objaviti da u cijelosti poništava zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prenosa ovlaštenja sa entiteta na državu, piše u sarajevskoj štampi.

Inzko je dobio veliku podršku SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije da upotrijebi 'bonska ovlaštenja' dok su se tome najoštrije protivili iz Bruxelles.

U Bosnu i Hercegovinu je doputovao i predstavnik Javiera Solane, kako bi izravno s Valentinom Inzkom razgovarao o koracima koje namjerava poduzeti, ali kako saznaje Dnevni avaz razgovor Solaninog predstavnika Zoltana Martinusa nije urodio plodom.

Visoki predstavnik je naglasio da su sva njegova nastojanja da nađe neko kompromisno rješenje pala pred brutalnim aktivnostima RS.

Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednosti Javijera Solane, Kristina Galjak rekla je kako zaključci Narodn Skupštine RS o prenošenju nadležnost sa ovog entiteta na BiH su protivustavni i moraju biti promijenjeni.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da situacija u vezi zaključaka parlamenta RS o prenošenju nadležnosti sa Srpske na BiH ima karakteristike indukovane krize, koja je namjerno izazvana uoči predstojeće sjednice Savjeta za provođenje mira, piše rtrs.tv.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak