Institut za istraživanje genocida Kanada pokrenuo peticiju: Razlog je izmjena nastavnog plana u RS-u

6
Radiosarajevo.ba
Institut za istraživanje genocida Kanada pokrenuo peticiju: Razlog je izmjena nastavnog plana u RS-u

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada na osnovu zahtijeva mnogih pojedinaca, oragnizacija i zajednica širom svijeta je pokrenuo peticiju "Zaustavite glorifikaciju presuđenih ratnih zločinaca u školama entiteta RS".

Institute za istraživanje genocida Kanada će nastaviti da radi na aktivnostima koje za cilj imaju širenje istine, pravde, kultiure sjećanja u ime promovisanja istinskog pomirenja i osiguravanje da se zločini nikada ne zaborave, a posebno zločin genocida u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada u skladu sa svojom primarnom misijom kontinuirano radi na edukaciji, istraživanju i podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici kako u matici, Bosni i Hercegovini, tako i u Kanadi, SAD i širom svijeta.

Počinje Female Art Rising festival

Kroz programe edukacije, organizaciju konferencija, izdavanje publikacija i druge oblike javnog angažmana, Institut za istraživanje genocida Kanada kontinuirano čuva sjećanje na žrtve genocida u cilju spriječavanja da buduće generacije zastrane u opasnim ideologijama mrženje. Sve u cilju pobjede istine, pravde, kulture sjećanja kao važnog puta u Bolju budućnost države Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana.

Ne dozvolimo da negiranjem sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu okupiraju mlade mozgove i tako ih upute ka mržnji, kao što su lažima i mržnjom okupirali teritorije Bosne i Hercegovine u agresiji.

Zastupnici SDA upućuju apelaciju zbog nastavnog plana u RS-u: "Diskriminatoran i protivan zakonu"

Dajmo svoj glas da se ukini nastavni programi škola u entitetu RS, u kojima se učenicima osnovnih škola na časovima historije serviraju izobličene, lažne i pogrešne činjenice iz historije, protivne presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, Rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, ali i stvarnim događajima koje je potvrdila historija i nauka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak