Inscenirana krađa 2507 pasoša!

Radiosarajevo.ba
Inscenirana krađa 2507 pasoša!

Foto: Slobodna Bosna - tešanjski hodža Fehim Omerbašić

Fehim Omerbašić priznao da je inscenirao otmicu, javio je FTV u petak ujutro.

Fehim Omerbašić, vlasnik agencije Sabur Uspjeh iz Tešnja, koji je jučer navodno otet i vezan u svom automobilu na Igmanu, priznao je na saslušanju u MUP-u Kantona Sarajevo da je sam inscenirao otmicu. Omerbašić je sa sobom imao 2507 putovnica s kojima su građani trebali putovati na hadž. Policija je pronašla između 700 i 800 putovnica, a za ostalima se traga kako bi bile vraćene građanima. Omerbašić je priveden.

Podsjetimo kako je došlo do slučaja "Otmica pasoša":

Dežurna služba MUP-a Kantona Sarajevo obaviještena je u četvrtak u 15,10 da se na Igmanu, na lokaciji Grkarica, u automobilu "daewu" reg. broja 461-M-963 nalazi muška osoba, lancem vezana za volan.

Odmah po dojavi patrola policije izašla je na lice mjesta i u pomenutom automobilu pronašla O.F. iz Tešnja. Oslobodili su ga uz pomoć pripadnika PVB Sarajevo.

"O.F. je izjavio da je jutros oko 7,20 sati, kod Aerodroma Sarajevo, u njegovo vozilo ušla njemu nepoznata muška osoba i uz prijetnju pištoljem naredila mu da vozi na Igman što je on i učinio", navodi se u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo.

Tokom vožnje primijetio je da se iza njegovog vozila kreće autmobil 'golf I' nepoznatog registarskog broja i da je u njemu muška osoba.

Kad je vozilo dovezao na Igman na raskrsnicu Grkarica-Dejčići naređeno mu je da ga zaustavi. Pomenuta osoba ga je vezala, a potom ukrala, prema njegovoj izjavi, 2.507 pasoša koje je nosio na viziranje, te se udaljila u nepoznatom pravcu.

O navedenom događaju obaviješten je tužilac Kantonalnog Tužilaštva Sarajevo koji je naložio službenicima policije MUP-a Kantona Sarajevo da obave uviđaj na licu mjesta i poduzmu druge potrebne radnje. Vozilo "daewu", koje je koristio O.F., prevezeno jeu garažu MUP-a Kantona Sarajevo radi pregleda i vještačenja, javlja agencija Fena

Saznalo se da se radi o pasošima namijenjenim viziranju za putovanje na hadž. Osoba koja je prijavila otmicu je Fehim Omerbašić, vlasnik agencije "Sabur - Uspjeh" iz Tešnja, koja je pokušala organizirati odlazak na Hadž, usprkos protivljenju Rijaseta Islamske zajednice u BiH koja je do sada imala ekskluzivno pravo na organizaciji hadža.

Podsjećamo da je u aprilu Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavještavao javnost kako isključivo Islamska zajednica ima ekskluzivno pravo organizacije hadža iz BiH, te da ona nije dala nikakvu saglasnost agenciji „Sabur-Uspjeh", napominjući da uplate za hadž za ovu 1430/2009. god. kod spomenute agencije nisu validne kod Ureda za hadž Islamske zajednce u Bosni i Hercegovini.

U svom upozorenju od 9. aprila Rijaset Islamske zajednice je poručio svima onima "koji su zavedeni pričom i oglasima Fehima Omerbašića da traže povrat svojih sredstava, jer Islamska zajednica neće im kasnije moći pomoći, zato što niko iz Bosne i Hercegovine neće moći dobiti vizu za hadž bez suglasnosti Ureda za hadž Islamske zajednice, koja svake godine potpisuje poseban ugovor za hadžije sa bosanskim pasošem." Rijaset je u istom prilikom saopćio kako "agencija „Sabur-Uspjeh" nema nikakvo ovlašćenje od Islamske zajednice, niti će ga imati da može prikupljati novac i organizirati put na hadž, te da se ograđuje od aktivnosti agencije „Sabur-Uspjeh" iz Tešnja i Fehima Omerbašića i savjetuje svima koji imaju nijjet obaviti hadž ove godine da ne nasjedaju prevarama neodgovornih pojedinaca i agencija." - pisalo je u saopćenju Službe za informiranje Rijaseta.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak