Inicijativa za Stolac: Zaustaviti aktivnosti na izgradnji križnog puta

Fena
Inicijativa za Stolac: Zaustaviti aktivnosti na izgradnji križnog puta

Inicijativa za Stolac traži od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove i drugih nadležnih institucija da spriječe, kako se navodi u saopćenju te nevladine organizacije, daljnju devastaciju i skrnavljenje stolačkog Starog grada planiranom izgradnjom tzv. križnog puta.

"Također, tražimo od kantonalnog ministarstva građenja i prostornog uređenja poništavanje svih datih dozvola i mišljenja koje je izdao Zavod za zaštitu kulturno-historijske baštine HNK, jer je svima poznato kako je navedeni zavod izdao 'političko mišljenje' kojim odobrava gradnju pravdajući se da se građenje izvodi u drugoj zoni zaštite što također nije tačno", piše u priopćenju Inicijative za Stolac.

Podsjetimo, na području nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, u Starom gradu u Stocu, otpočeli su radovi na izgradnji “prve postaje križnog puta”, investitora „Župe svetog Ilije proroka - Stolac”. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak