IGES podsjeća javnost: Potencijalna nalazišta litijuma u BiH su državna imovina!

5
Radiosarajevo.ba
IGES podsjeća javnost: Potencijalna nalazišta litijuma u BiH su državna imovina!

Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES), zbog sve učestalije debate oko nalazišta litijuma u Bosni i Hercegovini, podsjeća javnost na činjenice šta spada u državnu imovinu.

Teritorija Republike Bosne i Hercegovine ima ukupnu površinu od 5.119.683 hektara. Državna svojina čini 53,26 posto ili 2.726.971 hektara, a u svojini građana 46,74 posto ili 2.392.712 hektara, podsjetili su danas, 18. jula, na početku saopćenja, pa nastavili:

"U strukturi površina državne svojine dominantna je površina pod šumom 1.789.307 hektara (34,95 posto od ukupne površine BiH), pod pašnjacima se nalazi 572.856 hektara (11,19 posto od ukupne površine BiH). U svojini građana obradive površine čine 1.470.318 hektara ili 28,72 posto od ukupne površine Republike. Razmještaj državne svojine na teritoriji Bosne i Hercegovine značajan je sa stanovišta korištenja prirodnih resursa i uticaja države na raspolaganje ovako značajnim površinama.

Joe Biden se ponovo oglasio! Već dao podršku osobi koja bi umjesto njega mogla biti kandidat

Što se tiče državnog posjeda, odnosno vlasništva, jasno je da ono obuhvata cijeli državni teritorij tj. državno zemljište, javna dobra, rudnike, naftna polja, planine, rijeke, drumski, željeznički, morski i vazdušni saobraćaj itd. Pravni titular tog cjelokupnog državnog vlasništva, odnosno teritorije BiH je država, a niži nivoi vlasti mogu samo biti nosioci prava korištenja. Prema međunarodnom pravu državni teritorij, odnosno državni posjed, pa i bosanskohercegovački, pripada ukupnom broju njenih građana bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, rasnu, socijalnu i drugu pripadnost. Dakle, u Bosni i Hercrgovini ne postoji bilo čiji pojedinačni nacionalni posjed, pa shodno tome ni bilo čiji pojedinačni nacionalni državni teritorij."

Buduća korištenja rudnih bogatstava u BiH mogu se odvijati samo u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, naglašavaju iz IGES-a.

"Potencijalno iskopavanje litijuma je jedno od prioritetnih državnih pitanje u Srbiji, pa prema
tome isto tako treba biti i prioritetno državno pitanje u Bosni i Hercegovini."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak