Ifet Feraget otkrio kolike su kazne predviđene za djela za koja se terete prvooptuženi

8
Radiosarajevo.ba

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno iznošenje završnih riječi u slučaju "Dženan Memić".

Prema riječima advokata porodice Memić, Ifeta Ferageta, za djela za koja se tereti prvooptuženi Zijad Mutap predviđena je kazna zatvora i do 45 godina, dok je za ostale optužene do 20 godina zatvora.

"Ovo je test za naše pravosuđe, ovo će biti presedan", poručio je Feraget.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Muriz Memić: 'Znam da je Alisa Mutap odvela Dženana u smrt!'

Advokat Feraget je zatim prisutnim novinarima govorio šta se danas dešavalo u Sudu BiH.

“U kamenu ništa ljudsko, u ljudima sve kameno. Možda bih dao odgovor. Nekome smetaju poskočice, nekome latinske izreke, a meni smeta kada neko ovu državu smatra tiranijom. Citati Njegoša, koga sam puno ranije čitao u gimnaziji nego branilac drugooptuženog, u kontekstu našeg trenutka. Optužnica je podignuta od strane Tužilaštva, a potvrđena od strane Suda. Iza istrage i potvrđene optužnice stoji tužilaštvo", kazao je Feraget.

Zatim je pojasnio kakve su propisane kazne zatvora.

"To još uvijek ništa ne znači. Svaki dokaz se tretira pojedinačno, a nakon toga svi dokazi zajedno", dodao je Feraget.

Advokat porodice Memić govorio je o "amneziji" Alise Ramić (Mutap). 

"Ako tvrdite nakon ljekara koji tvrde da Alisa nema potres mozga, a vi vadite iz konteksta izjave, to govori više o vama. Ako vi tvrdite da je jedna kratkotrajna amnezija od pet do osam sekundi mogla proizvesti ovakve posljedice, onda govori da zlonamjerno tumačite sadržaj dokaza. Evo zašto - pored direktnih dokaza postoje posredni, indikretni dokazi. Mi ovdje događaj gledamo kao cjelinu. A cjelina da ponašanje Alise Mutap, pokazuje da ovdje nešto ne štima”, rekao je Feraget.

Suđenje u slučaju Dženan Memić: Pogledajte šta su danas zatražili advokati odbrane

Zatim je dodao:

"Ona u svojim izjavama kaže da je izgubila svijest, a došla svijesti u kardiomobilu. Kako možete u besvjesnom stanju uzeti telefon, saopštiti policajcima kako se zovete, gdje stanujete, govoriti ljekaru šta se deislo. Sve ima svoje, a sud je tu da sudi", podvukao je Ifet Feraget.

Ostatak obraćanja Ifeta Ferageta novinarima možete pogledati na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak