Ibro Berilo je pobijedio: Kako će njegova vlast izgledati i šta ako bude osuđen?

24
M. F.
Ibro Berilo je pobijedio: Kako će njegova vlast izgledati i šta ako bude osuđen?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je u ponedjeljak, 7. oktobra, objavila nove preliminarne rezultate jučer održanih lokalnih izbora. Nakon što su prebrojani glasovi na svim biralištima u Općini Trnovo jasno je da je trenutni načelnik Ibro Berilo (SDA) slavio ubjedljivu pobjedu.

Portal Radiosarajevo.ba istražio je procedure u ovakvim slučajevima i saznao da je statutom općina regulisano da, u slučaju odsutnosti općinskog načelnika, njegovu funkciju preuzima osoba koju imenuje Općinsko vijeće iz reda državnih službenika. To obično bude pomoćnik načelnika za određenu oblast.

Što se tiče mandata, prema Izbornom zakonu, tačnije članu 1 tačka 10, mandat načelniku može biti oduzet samo ako bude osuđen na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci. Načelo prezumpcije nevinosti omogućava Berilu da ostane načelnik sve dok se ne donese pravosnažna presuda.

Dženad Džino uputio apel iz Jablanice: 'Ljudi, pomozite - hitno nam je ovo potrebno"

Statutom i statutom općine je regulisano da u slučaju odsutnosti općinskog načelnika ga mijenja osoba koju imenuje Općinsko vijeće iz reda državnih službenika. To je pomoćnik načelnika za određenu oblast.

Ibro Berilo je ukupno osvojio 1.312 glasa, odnosno 77,36 posto, dok je njegov protivkandidat Bajro Lindov (SDP BiH) ukupno osvojio 384 glasa, odnosno 22,64 posto.

Evo kako se glasalo u Austriji na Lokalnim izborima u BiH

Ono što izborne rezultate u Općini Trnovo čini posebno zanimljivim jeste činjenica da se Ibro Berilo trenutno nalazi u pritvoru.

Podsjetimo, u okviru akcije pod kodnim nazivom "Incitat" uhapšeni su Ibro Berilo (načelnik Općine Trnovo), Nađa Milišić, Adis Mulaosmanović i Edina Džigal. Oni su pod istragom zbog sumnje u korupciju u vezi s građevinskim projektima na Bjelašnici i pranjem novca. Berilo je, zbog zdravstvenih problema, hospitaliziran prije akcije, gdje je ispitan, a zatim zadržan u pritvoru.

Pritvor im je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza te mogućnosti ponavljanja krivičnih djela. Berilu i Milišić je pritvor dodatno predložen zbog mogućnosti uznemirenja javnosti, dok su Edini Džigal izrečene mjere zabrane.

Sva dešavanja u vezi Lokalnih izbora 2024 na portalu Radiosarajevo.ba pratite iz minuta u minutu na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak