Skeniranje glasačkih listića: Hoćemo li u 2018. imati fer izbore

N. K.
Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici u srijedu usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kojim je između ostalog predloženo uvođenje skeniranja glasačkih listića i videonadzora na mjesta gdje se vrši glasanje.

Čak 28 zastupnika glasalo je za, devet je bilo protiv a troje suzdržano.

Radiosarajevo.ba

Iz Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) pozdravljaju ovu odluku, te su za Radiosarajevo.ba rekli kako se oni unazad nekoliko godina zalažu se za uvođenje novih savremenih tehnologija u sam izborni proces.

"CIK BiH je pokrenuo inicijativu prema nadležnim institucijama u vezi sa odobravanjem novčanih sredstava u iznosu od 100.000 KM kako bismo implementirali na ovogodišnjim Općim izborima jedan pilot projekat koji bi obuhvatio nekoliko manjih općina, a u sklopu kojeg bismo u tim općinama na biračkim mjestima instalirali skenere za prebrojavanje glasačkih listića", rekla je za Radiosarajevo.ba Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

Kako nam je rekla, ovaj sistem bi se uporedo primjenjivao i testirao sa načinom koji je po zakonu već važeći u BiH.

CIK BiH

"Mi vjerujemo da će nam biti odobrena sredstva za realizaciju ovoga projekta i očekujemo u narednom periodu pozitivno rješenje iz Vijeća ministara BiH", dodala je ona.

Međutim, Damir Bećirović zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu BiH i član grupe koja je na sjednici predložila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, mišljenja je da on neće zaživjeti do Općih izbora.

"Da bi ove promjene u Izbornom zakonu zaživjele mora Prijedlog zakona proći i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a mišljenja sam da vladajuća politička garnitura to neće dozvoliti jer ovakav način prebrojavanja glasačkih listića ide njima u korist s obzirom na to da mogu vršiti razne malverzacije koje su sigurno i do sada radili", objašnjava za Radiosarajevo.ba Bećirović.

"Sam prijedlog izmjena koji je u srijedu uvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine odnosi se na tehničke stvari o kojima se već odavno priča i koji se odnosi upravo na sprečavanje izbornih krađa na glasačkim mjestima koje rade ljudi zaduženi za prebrojavanje samih glasačkih listića“, dodaje on.

Damir Bećirović

Direktno, grupa zastupnika iz SDP-a, SBB-a i DF-a predložila je uvođenje skenera pomoću kojih bi se se svaki glasački listić skenirao, a potom izvršilo njegovo elektronsko prebrojavanje, a također predviđeno je i uvođenje videonadzora u prostorijama gdje se glasa na izborima u BiH.

Kako je istakao usvajanja ovog prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona ovo je važan korak za BiH jer izbore treba da "odlučuju birači, a ne brojač".

"Iako se već odavno u našoj zemlji vladajuće političke stranke pozivaju da je vrijeme da se poveća maksimalno transparentnost izbornog procesa, te nas iz EU konstantno pozivaju da se izvrši reforma Izbornog zakona, nakon glasanja u srijedu stranaka poput SNSD-a i HDZ-a, jasno je da ni od ovih tehničkih izmjena na kraju neće biti ništa, a da ne govorim o izmjenama koje se odnosena 'Presudu Sejdić-Finci'", zaključuje za Radiosarajevo.ba Damir Bećirović zastupnik DF-a u Parlamentu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak