Helez o helikopterima iz Srbije: "Neću dozvoliti da gase požar na teritoriju BiH"

26
Radiosarajevo.ba
Helez o helikopterima iz Srbije: "Neću dozvoliti da gase požar na teritoriju BiH"

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez oglasio se nakon što je helikopter MUP-a Srbije ponovo privukao pažnju.

Helez se oglasio na Facebooku, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Ponovo je u fokusu pažnje medija i javnosti u našoj zemlji upotreba helikoptera za gašenja požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Sud u Rusiji odlučio: Američka državljanka koja se bavi novinarstvom kažnjena višegodišnjim zatvorom

Nemoguće je odgovoriti na sve medijske zahtjeve pojedinačno po ovom pitanju, koji su mi danas upućeni, te koristim priliku da to uradim na ovaj način.

Vlasti i institucije manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS i dalje insistiraju da helikopteri MUP Republike Srbije gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Najiskrenije, čudim se ovom insistiranju, da žele da lošiji helikopteri susjedne države gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine, a da pritom ne žele bolje helikoptere Oružanih snaga vlastite zemlje. Ovakvo postupanje je presedan i vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu.

Napominjem da su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i trenutno spremni i da polete i izvrše misiju gašenja požara.

Očigledno vlastima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS nije interes samo gasiti požar, nego zloupotrebljavaju nesreću da omalovaže i devalviraju institucije države Bosne i Hercegovine.

Neću odobriti upotrebu helikoptera MUP Republike Srbije za gašenje požara na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ovaj zadatak uspješno mogu izvršiti domaće, nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Apelujem na vlasti manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS da prestanu sa igricama te pokrenu proceduru za upotrebu resursa Oružanih snaga vlastite zemlje za gašenje požara, pomognu građanima Gacka i svim drugim građanima Bosne i Hercegovine.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su multietničkog karaktera, pripadaju svim građanima u našoj zemlji i spremne su da služe", napisao je Helez na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak