Halil Lagumdžija izgubio u utrci za novi mandat, Izo Tankić novi član VSTV-a

2
Radiosarajevo.ba
Halil Lagumdžija izgubio u utrci za novi mandat, Izo Tankić novi član VSTV-a

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Halil Lagumdžija, izgubio je u utrci za novi mandat. Sudije Suda BiH su u srijedu, 16. oktobra odlučile da ovu instituciju, od februara naredne godine, u VSTV-u predstavlja sudija Izo Tankić.

To znači da aktualni predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija, nakon što mu početkom februara 2025. godine istekne mandat, više neće biti ni član Vijeća, piše portal Istraga.ba.

Prema Zakonu o VSTV-u, Sud BiH daje jednog člana Vijeća. S obzirom na to da Halilu Lagumdžiji uskoro ističe mandat, sudije Suda BiH u srijedu su odlučivale ko će tu instituciju predstavljati u VSTV-u. Prema ranije utvrđenom žrijebu, to mora biti muškarac, bošnjačke nacionalnosti. Za ovu poziciju su se kandidovali sudija Izo Tankić, te aktualni predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija. Tankića je podržalo dvadeset dvoje sudija Suda BiH, dok je Lagumdžiju podržalo 16 sudija.

Zemljotres tokom TV emitovanja uživo: Voditeljica se skamenila u studiju

Prije samog izbora, Lagumdžija je vršio pritisak na sudije Suda BiH. On im je, naime, u ponedjeljak popodne, samoinicijativno poslao pismo u kojem je pozvao kolege da ga ponovo podrže. No, podrška je, na kraju, izostala.

Halil Lagumdžija će ostati na čelu VSTV-a do kraja ovog mandata, odnosno do početka februara. Inače, njegov mandat obilježili su brojni skandali u čijem središtu je, uglavnom, bio direktor Sekretarijata VSTV-a i njegov prvi saradnik Admir Suljagić.

VSTV nije izabrao šefa Federalnog USKOK-a, konkurs će se ponoviti

Izo Tankić je rođen u Koraju 1956. godine. U Sarajevu je završio Pravni fakultet i položio pravosudni ispit 1981. godine. U Tuzli je 1982. godine imenovan za opštinskog javnog tužioca te 1987. godine za sudiju Višeg suda gdje je ostao devet godina. Naredne tri godine bavio se samostalnom advokatskom praksom, da bi od 1999. godine obavljao funkciju kantonalnog tužioca u Tuzli.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća 2003. godine imenovan je za glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Učestvovao je u radu mnogih stručnih grupa te bio predsjednik Komisije za imenovanje tužilaca u Tuzlanskom kantonu. Od 2002. do 2005. godine bio je član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Za sudiju Suda BiH imenovan je 1.3.2005. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak