Građani izlaze na ulice Sarajeva: Protesti zbog zvjerskog mučenja i ubistva psa Mede

11
Radiosarajevo.ba
Građani izlaze na ulice Sarajeva: Protesti zbog zvjerskog mučenja i ubistva psa Mede

Javnost u Bosni i Hercegovini još uvijek je potresena stravičnim slučajem zlostavljanja psa u Istočnom Sarajevu. Muškarac inicijala A.M. optužen je da je upucao psa, zavezao ga za traktor i vukao po ulici, a potom pokušao živog zakopati.

Ovaj tragičan incident izazvao je osude brojnih udruženja za zaštitu životinja i građana, koji su se odlučili okupiti na mirnim protestima ispred Zemaljskog muzeja 28. septembra, u vremenu od 12 do 14 sati.

"Cilj skupa je izmjena i dopuna postojećeg zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, stop zlostavljanju! Dođite u što većem broju i, ako možete, ponijeti transparent ili uraditi bedž sa slikom Mede," poručuju organizatori putem društvenih mreža.

Njemačka ekonomija će se ponovo smanjiti 2024. godine

Osim zahtjeva za promjene zakona, protesti su dodatno motivirani prijetnjama koje je porodica počinitelja uputila Dragani Gajić, koja je spasila psa i odvela ga veterinaru. "Ko ima životinju, može je povesti da nam bude podrška," pozivaju organizatori.

Podsjećamo, pas Meda, koji je brutalno upucan tri puta u glavu samo zato što je ušao u dvorište da se napije vode, preminuo je nakon pokušaja da mu se pruži pomoć u veterinarskoj stanici, gdje je umro u velikim mukama i bolovima.

Djevojka koja je pronašla Medu i koja ga je odvela veterinaru obavijestila je javnost o prijetnjama koje prima. "Prijeti mi njegova žena da ima ko će i mene da ubije. Zovem inspektora, ne javlja se, brat mi piše da imaju plan, a sama živim. Kako policija na to ništa?" napisala je na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak