Gotovo je s ‘normalnim‘ ljetom. Evo kad nam stiže temperatura do 40 stepeni i šta nas čeka

2
Radiosarajevo.ba

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak ujutro, 8. jula, bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 17 stepenia, Široki Brijeg i Sokolac 18, Bugojno, Drvar i Livno 19, Sarajevo i Srebrenica 20, Banja Luka, Bihać, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zvornik 22, Trebinje i Zenica 23, Bijeljina i Gradačac 24, Mostar i Neum 25 stepeni.

Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 944 milibara, za 2 milibara je viši od normalnog i sporo opada.

Pod lupom: Posmatrači zabilježili prve propuste i izborne nepravilnosti

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima moguć je poneki lokalni pljusak sa grmljavinom u Bosni. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36 stepeni.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima moguć je i kratkotrajni pljusak. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33 stepena.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Jutro će još uvijek biti ugodnije i sa više svježine, u drugom dijelu dana, vrućina i sparno vrijeme mogu kod osjetljivih osoba uzrokovati tegobe poput nervoze, dekoncentracije i malaksalosti. Noćni sati također će mjestimično biti neuobičajeno topli, stoga je za očekivati probleme sa snom. Neophodno je reducirati boravak na otvorenom i izbjegavati duže izlaganje suncu. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Objavljena je prognoza do četvrtka:

Za 9. juli 2024. (utorak), u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano vrijeme. Uz razvoj oblačnosti u drugom dijelu dana očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35, na jugu zemlje do 38 stepeni.

Zabranjen ulaz: Na ovih 5 mjesta na svijetu samo odabrani mogu ući

Za 10. juli 2024. (srijeda), u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 38 stepeni. 

Za 11. juli 2024. (četvrtak), sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Ponegdje u planinskim područjima moguć je i kratkotrajni lokalni pljusak. Jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 21, na jugu zemlje do 25, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 39 stepeni, najvodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak