Godišnjica rušenja Ferhadije

Radiosarajevo.ba
Godišnjica rušenja Ferhadije

U četvrtak, 7. maja, navršava se šestnaest godina od rušenja banjalučke džamije Ferhadija, piše portal e-novine.com.

U jutarnjim satima 7. maja 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske minirali su banjalučku džamiju Ferhadiju.

Nakon prvog rušenja, vlasti Republike Srpske očistile su kompletan teren na kojem se nalazio kompleks džamije. Ostaci su odvezeni na gradsku deponiju.

Kratko nakon rušenja Ferhadije, srušena je i obližnja sahat-kula. Ferhadija je bila jedna od 16 banjalučkih džamija kojima je izbrisan svaki trag.

Prije osam godina održana je ceremonija polaganja temeljca za obnovu Ferhadije. Uprkos policijskom obezbjeđenju kamenjem su napadnuti vjernici, a jedan od njih Murat Badić je, nakon što je povrijeđen, 19 dana kasnije umro u bolnici.

Iako nije bilo pojedinačne odgovornosti, nakon višegodišnjeg sudskog spora u Banja Luci, donesena je presuda o isplati 36 hiljada KM obeštećenja porodici Murata Badića, koja se žalila Vrhovnom sudu BiH. Ceremonija polaganja kamena temeljca obavljena je kasnije u tajnosti i pod velikim osiguranjem.

Muftija banjalučki Edhem Čamdžić kaže da je Ferhadija bila obilježje ne samo vjere, nego i kulture i identiteta Bošnjaka. Upravo to su, kako navodi, presudni razlozi zbog kojih se nije smjelo odustati nikako i ni po koju cijenu, od njene obnove.

"Ferhadija se obnavlja onako kako smo zamislili. Interesantno je da je 1942. godine, kada je Evropa drhtala pod čizmom fašizma, tadašnji muftija s imamima, banjalučkim intelektualcima i trgovcima dogovorio potpisivanje peticije za zaštitu Srba, Jevreja, Roma i svih antifašista. Poruka Ferhadije je univerzalna, i ona je uvijek poruka nade, mira, suživota, tolerancije. Kako tada, tako i danas. Ferhadija će uvijek, kao što je to činila stoljećima, slati tu poruku, a posebno kada se izgradi hrabriti Banjalučane da se vrate u svoj lijepi grad”, kaže Muftić.

e-novine.com/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak