Godina dana od femicida u Gradačcu u kojem je ubijeno troje ljudi: Sjećanje na Nizamu Hećimović

3
Radiosarajevo.ba

U nedjelju, 11. augusta, navršava se godinu dana od stravičnog događaja koji je potresao cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Kobnog 11. augusta 2023. godine ubica Nermin Sulejmanović usmrtio je Nizamu Hećimović, te oca i sina Đengiza i Denisa Ondera. Ranio je još troje ljudi. 

Podsjetimo, život Nizame Hećimović ugašen je u petak, 11. avgusta, od ruke njenog partnera Nermina Sulejmanovića. Nekoliko dana prije nego što je ubijena, Nizama je Nermina prijavila za porodično nasilje.

Konaković: Sarajevo ruši sve turističke rekorde. Sjećate li se koalicije Petak 13 i kupovine kioska?

Nakon što je ubio Nizamu, prenoseći sve to uživo na Instagramu, Nermin je otišao u grad gdje je svirepo ubio Denisa i Đengiza Ondera, sina i oca, koje je poznavao od ranije i s kojima je bio u sporu.

U svom krvavom napadu ranio je i tri osobe. Prvo Nizaminog rođaka, kod kojeg se sa djetetom skrivala nakon što je pobjegla od nasilnika, Denisovu majku, kao i policajca koji je pokušao da ga zaustavi.

Na kraju je monstrum Nermin Sulejmanović izvršio samoubistvo.

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Protest u Sarajevu zbog ubistva Nizame Hećimović

U Gradačcu će danas biti organizirano još jedno okupljanje građana. 

Od 12 sati su planirane interaktivne aktivnosti, a u 16 sati centralno okupljanje i potom mirna šetnja.

Organizatori su neformalna grupa građana i Udruženje mladih Futura.

Bit će postavljanje instalacija imena žrtava koje su ubijene u proteklom jednogodišnjem periodu u večernjim terminima će narandžastom bojom biti osvijetljena i Kula Husein-kapetana Gradaščevića.

Nakon ovog ubistva, širom zemlje su organizovana okupljanja u čast ubijene Nizame, a aktivisti traže reakciju nadležnih u smislu zaštite žena od nasilnika odnosno sistemsko rješenje za ovu problematiku.

Stručnjaci: Kako prepoznati nasilnika spremnog na femicid i kako ga spriječiti?

Na području grada Gradačca formiran je Koordinaciono tijelo za sigurnost i bezbjednost građana grada Gradačac. Zahvaljujući multisektorskom pristupu organizuju se edukacione posjete i razgovori sa građanima po mjesnim zajednicama.

Nažalost, femicidi su i dalje goruća tema bh. društva. Od ubistva Nizame, u Tuzlanskom kantonu su se ponovo dešavali femicidi, odnosno ubijeno je pet žena. Predstavnici nevladinih organizacija navode da se do danas ništa nije promijenilo.

“Prisjetimo se naše sugrađanke Nizame Hećimović, sugrađana Denisa i Džengiza Ondera, kao i Tahire Čamdžić, Aide Dendić, Emire Maslan, Amre Kahrimanović, Selme Baluković, Halide Smajić, Mileve Andrić, Amele Čičkušić i njene dvoje maloljetne djece, Nermine Krajine… Zajedno pokažimo da smo protiv svih oblika nasilja”, poručuju organizatori obilježavanja godišnjice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak