FUCZ se oglasio o problemu klizišta na Trebeviću

2
Radiosarajevo.ba
FUCZ se oglasio o problemu klizišta na Trebeviću

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) oglasila se danas, 14. oktobra o problemu klizišta na Trebeviću u Sarajevu.

Kako su naveli, Općinski štab civilne zaštite organizovao je 24-satno osmatranje terena na lokalitetima Curine njive i Bistrički potok.

"Izlaskom na teren uočeno je da su i dalje prisutne duboke pukotine koje su u međuvremenu napunjene vodom uslijed kišnih padavina, te da dolazi do pojave otjecanja vode iznad lokaliteta Curine njive-igralište (dio Općine Istočni Stari Grada Sarajevo).

Seizmologinja o potresima u regiji: "Ovo bi moglo da znači da se sprema jači zemljotres"

Također je utvrđeno, da iznad dijela parcele igrališta na lokalitetu Curine njive, a što predstavlja donju tačku nasipa/deponije od gradilišta Trebević Hills (sa lijeve strane), dolazi do pojava vode koja konstantno otječe, a ista ne predstavlja kišnicu ni oborinske vode sa Trebevića", istakli su iz FUCZ-a.

Napomenuli su da je 12. oktobra u jutarnjim satima počelo otkopavanje ranije postavljenih drenažnih cijevi na dijelu nasipa/deponije (u blizini gradnje stambeno-poslovnog objekta Trebević Hills), kako bi se podzemne vode preventivno preusmjerile na drugi lokalitet na području Općine Istočni Stari Grad Sarajevo.

Irfan Čengić: U Sarajevu postoje 2 opasna klizišta, uskoro ćemo izdati naredbu o evakuaciji građana

"Izlaskom na lokalitet Bistrički potok 13. oktobra utvrđeno je da je i dalje djelimično zasuto korito Bistričkog potoka materijalom sa deponije i obrušenim stablima. Nisu uočena nova obrušavanja materijala sa deponije u vidu zemljano-kamenog materijala i stabala. U noćnim i ranim jutarnjim satima 14. oktobra planirano je redovno osmatranje terena koje provode uposlenici Službe civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo kao i službe zaštite i spašavanja Općine Stari Grad Sarajevo", poručili su.

Podsjetimo, načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić gostovao je danas, 14. oktobra u jutarnjem programu BHRT.

"Klizište nije na području Općini Stari Grad. Klizište je na području Općine Istočni Stari Grad. Eventualne katastrofalne posljedice bi bile u Općini Stari Grad. Mi smo kao općina na to upozorili, u novembru 2022. godine istakli da se po nama vrši nelegalno odlaganje građevinskog materijala", rekao je između ostalog Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak