Federalni poslanici raspravljali o energiji, gasu i zagađenju zraka

Fena

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su na tematskoj sjednici razmatrali mnoga pitanja iz oblasti energetskog sektora koja se tiču energije, gasa, obnovljivih izvora, ali i zaštite okoliša.

O zagađenju zraka, koje je aktuelno u Bosni i Hercegovini, govorila je poslanica Naše stranke Amela Kuskunović, navodeći da zagađenje zraka može uzrokovati rak, respiratorne bolesti, kao i oštećenja mozga, posebno kod djece.

"Prisutna je pasivnost eksperata zdravstvene struke. Nedostaju analize stanja zdravlja stanovnika u ugroženim područjima. Naše zdravlje je politički problem i zahtijeva ozbiljan i multidisciplinaran pristup", rekla je Kuskunović.

Poslanik Kluba DF-GS Bahrudin Šarić poručio je da poslanici trebaju podržati izgradnju zamjenskih blokova, kakav je Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

"Sa zagađenjem zraka nema veze Blok 7 TE Tuzla, već su u pitanju individualna ložišta. Zabraniti upotrebu uglja možemo lako , ali trebamo razmišljati o građanima, koju im alternativu pružiti", poručio je poslanik A-SDA i predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Sefer Demirović.

Tematska sjednica je posvećena ispunjavanju obaveza FBiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice. Poslanici se trebaju izjasniti o zaključcima koji će biti formirani u cilju prevazilaženja zastoja u procesu prilagođavanja zakonodavstva iz energetskog sektora sa onim u Evropskoj uniji.

Sjednici prisustvuju predstavnici resornih ministarstava, Energetske zajednice kao i organizacija civilnog društva, ali i neki ambasadori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak