Federalni ministar o isključenju plina: Dogovorili smo da se odmah omogući snabdijevanje gasa

6
Radiosarajevo.ba
Federalni ministar o isključenju plina: Dogovorili smo da se odmah omogući snabdijevanje gasa

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić oglasio se danas povodom aktuelne situacije oko obustave isporuke prirodnog gasa.

"Razgovarao sam telefonski s Petrom Đokićem, ministrom energetike i rudarstva RS i dogovorili smo da se odmah omogući neometano snabdijevanje gasa građana Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Uporedo s tim smo dogovorili da predstavnici Energoinvesta i Sarajevo gasa Istočno Sarajevo što prije dogovore sastanak na kojem bi trebali riješiti nesuglasice. Ukoliko postoji potreba, može se tražiti i zvaničan stav Regulatorne komisije za energetiku RS-a, koja bi obrazložila svoju odluku", kazao je ministar Lakić.

U saopćenju iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije navode da je ministar Lakić dodao da je prethodna Vlada FBiH dva puta pristajala na ucjene iz RS-a i plaćala veće cijene gasa, bez prethodnog odobrenja nadležne Regulatorne agencije RS-a.

Turisti u Hrvatskoj uhvaćeni na djelu, pogledajte što izvode: ‘Kakav su primjer svojoj djeci’

"Mi nećemo pristati na samovoljno povećanje cijena bez odobrenja regulatora, jer želimo zaštititi interese građana. Nikome nećemo dozvoliti da nas ucjenjuje da gas plaćamo po cijeni koja nije odobrena", istakao je Lakić.

U saopćenju Ministarstva se navodi da je Energoinvest početkom godine prihvatio ugovorno poskupljenje gasa uz uslov da do 30.6.2024. godine to odobri Regulatorna komisija za energetiku RS, a da će se u suprotnom vratiti na cijenu iz 2022. godine. Dodaju da je regulator 27. juna 2024. donio Rješenje da se nova cijena može primjenjivati, ali tek od 1. januara 2025. godine.

Sarajevogas potvrdio: Obustavljen transport gasa za korisnike u Kantonu Sarajevu

"S obzirom da Regulatorna agencija nije prihvatila povećanje cijene gasa, cijena gasa se prema ugovoru vraća na staru cijenu. S tim u vezi Energoinvest je od Sarajevo gasa Istočno Sarajevo tražilo korekciju faktura na posljednje regulisanu cijenu, kao i da vrate razliku za dosadašnje fakture, što je iznos preko milion KM", pojašnjeno je iz Ministarstva.

Resorni ministar pozvao je Sarajevo gas Istočno Sarajevo da poštuje propise i ugovore.

"Pozivamo Sarajevo gas Istočno Sarajevo da se vrati u pravne okvire poslovanja, da poštuju propise i ugovore, kao i da građane ne koriste kao taoce. Posebno jer zatvaranjem ventila ne kažnjavaju samo korisnike u Sarajevu, već i u Istočnom Sarajevu", rekao je ministar Lakić.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije poručuju da "ovo još jednom pokazuje koliko je važno što prije postići dogovor o Južnoj interkonekciji koji će nam otvoriti mogućnost snabdijevanja gasa s više strana, tako da niko neće imati monopolski položaj i priliku da nas ucjenjuje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak