Načelnik Bihaća: Bivša vlast i Emdžad Galijašević manipulirali su imovinom

S. H.
Načelnik Bihaća: Bivša vlast i Emdžad Galijašević manipulirali su imovinom
Nakon što je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić podnio krivičnu prijavu protiv bivšega gradonačelnika Emdžada Galijaševića za Radiosarajevo.ba je kazao da je tadašnja vlast nezakonito trošila budžetski novac i manipulirala državnom imovinom.

Fazlić je naveo da se prijava odnosi na sklapanje nezakonitih ugovora koji se tiču prodaje zemljišta, te da je on podnio tri krivične prijave Tužilaštvu USK-a, jednu prošle sedmice, a druge prije mjesec dana.

Iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona za Radiosarajevo.ba kazali su da se prijave odnose na izgradnju trgovačkih centara i drugih objekata na području Bihaća, na projekt odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, tzv. KFW projekt, te na trošenje budžetskih sredstava Grada Bihaća.

"Šuhret Fazlić je u svojstvu gradonačelnika Grada Bihaća podnio tri krivične prijave ovom Tužilaštvu protiv gradske uprave iz prethodnog mandata, i to 23. i 27. februara 2017. godine, prema kojim prijavama su postupajući tužioci poduzeli radnje u cilju utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li je počinjeno krivično djelo, te 31. marta 2017. godine, koji predmet je dodijeljen u rad tužiocu i nalazi se u fazi prijave", kazali su nam iz Tužilaštva USK-a.

Načelnik Fazlić je rekao i kako nije poimenice podnosio krivične prijave, već je prijavio nepravilnosti koje je zatekao po preuzimanju vlasti.

"Došli smo do saznanja o nenamjenskom trošenju sredstava iz gradskog budžeta, o raskidu ugovora s Aquatermom, firmom koja je trebala uraditi rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Bihaću iako im je mogao biti isplaćen novac za radove, te saznanja o manipulaciji zemljištem u državnoj svojini", rekao je gradonačelnik Fazlić za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, u junu prošle godine tadašnji gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević uhapšen je u svom uredu zbog sumnje da je primio mito u iznosu od 10.000 KM.

Galijašević je uhapšen u okviru posebnih istražnih radnji, odnosno simuliranja predaje novca. S njim su uhapšeni i njegova supruga Adelaida Galijašević, savjetnik Smail Toromanović i načelnik za komunalne djelatnosti Općine.

Naime, gradonačelnik Bihaća uhapšen je nakon što je od lokalnog privrednika tražio mito u iznosu od 10.000 KM ili 10 posto kako bi naložio Gradu Bihaću isplatu duga od 100.000 KM njegovoj firmi.

Za gradonačelnika Bihaća Galijašević izabran je u oktobru 2012. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak