Evo zbog čega je McDonald’s zatvorio svoje restorane u Bosni i Hercegovini

11
Hina
Evo zbog čega je McDonald’s zatvorio svoje restorane u Bosni i Hercegovini

Lanac restorana brze hrane McDonald’s u ponoć je, nakon punih 11 godina, prestao s radom u Bosni i Hercegovini, budući da je ta kompanija oduzela licencu za rad tamošnjoj franšizi zbog niza skandala.

“Da, istina je. McDonald’s prestaje s radom od subote zbog niza problema. Portali su naveli tačnu informaciju”, rekao je za Hinu donedavni zaposlenik lokalne franšize McDonald’sa.

Problemi su nastali kada je Kantonalni sud u Sarajevu zbog dugovanja za najam početkom decembra naložio povrat Raiffeisen banci jednog prostora u kojemu se nalazio McDonald’sov restoran. Mediji su naveli kako se radi o dugovanju od pola miliona eura.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Zatvaraju se poslovnice McDonald'sa u BiH

Raiffeisen banka je potvrdila da su dobili presudu protiv kompanije Gliese 581g, koja je bila lokalna franšiza McDonald’s, no nisu objavili koliki je iznos duga u pitanju.

U McDonald’su u Sarajevu su se u petak navečer stvorile velike gužve. Na drive-inu je bila kolona automobila, a i u restoranu su redovi ljudi.

Prvi restoran McDonald’sa otvoren je 2011. u Sarajevu, a u Mostaru je otvoren 2012. godine. Posljednji objekt McDonald’sa u Bosni i Hercegovini otvoren je 2020. godine, u sarajevskom naselju Šip.

U BiH je ukupno bilo pet - tri u Sarajevu, dva u Mostaru.

Analitičari smatraju da je McDonald’s preskup za uvjete koji vladaju u BiH, a ima konkurenciju u domaćim ćevapima i drugim specijalitetima s roštilja koji imaju jaku ukorijenjenu tradiciju u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak