Evo zašto Ljubiša Ćosić nije u pravu: Iz Aerodroma Sarajevo tvrde da imaju potrebne dozvole

0
Radiosarajevo.ba
Evo zašto Ljubiša Ćosić nije u pravu: Iz Aerodroma Sarajevo tvrde da imaju potrebne dozvole

Federalno Ministarstvo za prostorno uređenje, izdalo je dozvolu za gradnju Aerodromu Sarajevo za planirano proširenje piste, a iz grada Istočno Sarajevo, gradonačelnik Ljubiša Ćosić pokušava obustaviti planirane radove.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, te Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža tvrde da je dozvola koje je izdalo federalno ministarstvo nevažeća, te da se zemljište nalazi u katastarskoj čestici Republike Srpske, a proširenje bi bilo suprotno urbanističkim planovima opštine Istočna Ilidža. 

Iz aerodroma u Sarajevu tvrde suprotno. 

Sve veće cijene školskog pribora: U regionu potrebno izdvojiti i do 2000 KM, evo koliko u BiH

"Međunarodni aerodrom "Sarajevo" je pribavio sve neophodne dozvole relevantnih institucija, za izvođenje građevinskih radova na postavljanju perimetarske ograde u zoni jugoistočno od lokalizera. Predmetno zemljište je u našem vlasništvu, a o početku izvođenja radova blagovremeno smo obavijestili sve instance. Dakle, mi radimo po pravosnažnom odobrenju za građenje izdatom od nadležnih organa FBiH na predmetnom zemljištu, koje je otkupljeno prije rata, i koje je bez dileme vlasništvo ovog javnog preduzeća", rekli su za portal Radiosarajevo.ba

Avion kompanije Pegasus jutros sletio na bh. aerodrom: Započela redovna linija Istanbul-Tuzla

Dodaju i da je na planirane radove već izvršeno iskolčenje terena u skladu sa Glavnim projektom perimetarske ograde, koja je ujedno i državna granica na kojoj se mogu obavljati sve privredene djelatnosti za odvijanje ovog poslovnog procesa aerodroma Sarajevo, ali i lokalne zajednice. 

"Benefiti ovog projekta su od velike važnosti za Bosnu i Hercegovinu, a uključuju rast ekonomije, privrede i turizma, a Međunarodni aerodrom u Sarajevu je generator razvoja većine privrednih grana", navode iz aerodroma. 

Proširenje piste, odnosno poletno-sletne staze, omogućiti će bolju povezanost i širenje mreže destinacija iz Sarajeva, a maksimalna dužina iste može biti, prema BHDCA standardima, može biti 3010 metara

Nova pravila: Važna obavijest s Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Trenutna dužina piste jeste 2600 metara, što znači da bi sveukupno proširenje bilo 410 metara

Stanovnici Ulice Vasilija Grđića u opštini Istočna Ilidža, koja će biti blokirana zbog izvođenja radova na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, protestovali su 20. augusta, da bi izrazili nezadovoljstvo i od nadležnih zatražili da im se izgradi alternativni put.

"Važno je istaći da radovi ni u jednom momentu neće ugroziti lokalno stanovništvo, jer je briga o lokalnoj zajednici naš prioritet, niti će im se onemogućiti prilaz njihovim privatnim posjedima. Potpuno zatvaranje ulice Vasilja Grđića bit će realizovano po završetku svih radova i okončanja pokrenutih postupaka. U konačnici smatramo da ne postoji niti jedan razlog za obustavu radova, naprotiv postoji samo zajednički interes", naveli su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak