Evo zašto će nam dolaziti skuplji računi za struju

Fena
Evo zašto će nam dolaziti skuplji računi za struju
Do kraja godine očekuje se da Federalna vlada donese odluku kojom se trebaju utvrditi jedinični iznosi naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije za 2017. godinu.

Naknadu plaćaju svi krajnji kupci električne energije u FBiH i iskazana je kao posebna stavka na računu za električnu energiju.

Operator za OlEiEK (obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju) pruža tehničku asistenciju Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije (FMERI) koja prethodi pripremi prijedloga Odluke o visini jedinične naknade za podsticanje, a koju usvaja Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

"Kao i u svim ostalim državama Evrope i svijeta, sav teret povećanja učešća energije iz OIE u ukupnoj energetskoj potrošnji i u našoj državi, snose krajnji potrošači energije. Za finansiranje sistema podsticanja proizvodnje električne energije iz OIE, u Federaciji BiH, prosječno četveročlano domaćinstvo (koje troši 300 kWh mjesečno) za sada izdvaja 0,30 feninga. Ovo je posljedica primjene najniže naknade za podsticanje proizvodnje energije iz OIE, ne samo u regionu nego i u Evropi koja iznosi 0,001 KM/kWh", izjavio je Feni v.d. direktor Operatora za OlEiEK Boriša Misirača.

Radi uporedbe naknade za podsticanje u entitetu R Srpska, državama regiona i Evrope iznose:

R. Srpska  - 0,0025 KM/kWh 

Hrvatska 0,035 kn/kWh--0,0085 KM/kWh 

Srbija 0,093 din/kWh-0,0015 KM/kWh 

Crna Gora 0,00129 €/kWh-0,0026 KM/kWh

Njemačka 0,062 €/kWh-0,1209 KM/kWh

Na osnovu navedenih podataka Misirača smatra realnim da se naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora treba povećati na isti nivo kao što je u Republici Srpskoj, što iznosi 0,0025 KM/kWh.

"Ako se potroši 300 kWh struje za svaki kilovat domaćinstvo trenutno uplaćuje 0,001 KM kao posticaj iz obnovljivih izvora energije. To u konačnici zavisi od potrošnje domaćinstva. U slučaju da se naknada udvostruči bila bi razlika 30 feninga u odnosu na ono što se sada plaća", kazao je Misirača.

Budući da se od Bosne i Hercegovine očekuje da ispoštuje obaveze koje preuzima na putu usaglašavanja zakonodavstva s EU Acquisem Misirača naglašava da je jedna od tih obaveza „ostvarenje ciljeva o učešću energije iz OIE u ukupnoj energetskoj potrošnji“, koja je  proistekla  iz potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te Ugovora o uspostavi Energetske zajednice jugoistočne Evrope.

"Bosna i Hercegovina je prihvatila cilj o dostizanju 40 posto udjela OIE u ukupnoj energetskoj potrošnji", dodao je Misirača u izjavi za Fenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak